Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

29-годишният Петър Георгиев и 13-годишният Антоан Христов спасиха кръста на Богоявлене в Кърджали

 06 Януари 2023

36 млади мъже скочиха в студените води на десния бряг на река Арда, под средновековния манастир „Свети Йоан Предтеча”, за да спасят кръста, хвърлен от пловдивския митрополит Николай по време на днешния Богоявленски ритуал. Пръв до него достигна 29-годишният Петър Георгиев.

За поредна година имаше повторение на ритуала по хвърлянето на кръста, този път за децата на Кърджали. Десетки малчугани скочиха във затоплената вода в специално поставения за целта басейн, който през тази година беше поставен пред новопостроения параклис в двора на манастирския комплекс. През тази година кръста бе спасен от 13-годишния Антоан Христов, ученик в СУ „Отец Паисий” и възпитаник на Неделното училище при средновековния манастирски комплекс „Свети Йоан Предтеча”.

И двамата спасители на кръста пожелаха здраве и мир на себе си и всички кърджалийци. 29-годишния Петър Георгиев призова към смирение. „Бог за всички ни е един. Колкото по-смирени и добри, толкова по-близко сме до Господ. Нека всеки ден да благодарим за това, което имаме и да живеем праведно”, каза Петър Георгиев.

Преди ритуала по спасяването на кръста пловдивският митрополит Николай освети и благослови бойните знамена на 68 бригада „Специални сили” от Пловдив, а строят прие командира на съвместното командване на  специалните операции генерал-майор Явор Матеев.

В ритуала по освещаването на бойните знамена участваха още кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, неговите заместници инж. Катя Митовска и Тунджай Шюкрю, енорийският свещеник отец Петър Гарена, кметът на Пловдив Здравко Димитров, бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева.

Пред стотиците миряни, дошли да съприживеят Богоявленския празник, сред които и много деца, и пред войните от 68 бригада „Специални сили” от Пловдив пловдивският митрополит Николай подчерта, че освещаването на бойните знамена е установена вековна традиция още от битката на цар Симеон Велики при река Ахелой. „Българският воин не е атеист, атеистът е слаб човек. Той не може да решава важни задачи. Не е такъв човек българският воин. Не е безбожник. Неоспоримо доказателство за всичко това е подвигът на всички войни, загинали за вярата, свободата и независимостта на нашето отечество”, каза в словото си пловдивският митрополит. И подчерта, че няма по-близък съюзник на Българската армия от Българската православна църква.

Богоявленското тържеството продължи с празнична програма, в която участваха формация “Пим”, гайдарите на град Кърджали, представителен танцов ансамбъл от ”Дом на културата” Кърджали с ръководител Марияна Ликова, танцов фолклорен състав “Тракийска младост” при народно читалище "Родопски фар” с ръководител Георги Бояджиев.

 

 

Още снимки
 Прочитания: 605 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign