Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Членове на Комисията по вътрешна сигурност в турския парламент посетиха Кърджали

 14 Януари 2023

Членове на Комисията по вътрешна сигурност на турския парламент начело с председателя й  Джелялетин Гювенч посетиха Кърджали. Делегацията бе посрещната от кмета д-р инж. Хасан Азис, заместниците му инж. Катя Митовска, Тунджай Шюкрю, секретарят на общината Себахатин Риза и председателя на Общинския съвет Юсеин Ахмед.   В продължилата повече от час среща участваха народните представители Хамид Хамид, по чиято покана турската делегация е на двудневно посещение в България, Мукадес Налбант, Адлен Шефкет и Павлин Кръстев, кметове на общини в област Кърджали.

„Запознахме членовете на делегацията с икономическото и социално развитие на Кърджали, с политическата обстановка в общината и в България, с въпроси касаещи вътрешната сигурност на Кърджали и региона. Подчертахме, че отношенията между България и Турция са на много високо ниво през последните десетилетия, в резултат на което имаме добри инвестиции, създаване на работни места и възможност за инвестиции на най-високо технологично ниво.

Желанието ни е добрите ни взаимоотношения между двете правителства и на ниво местна власт да продължат и се развиват, за да си бъдем взаимно полезни. Турция като една държава със стабилна икономическа основа търсеща възможност за разширяване на своите инвестиции и Кърджали и България, като зона, която търси и има нужда от тези инвестиции”, каза след срещата кметът д-р инж. Хасан Азис.

От своя страна председателят на Комисията по вътрешна сигурност в турския парламент Джелялетин Гювенч благодари за гостоприемството на ръководството на община Кърджали и проявения интерес за това посещение. И коментира бежанския проблем.

„България и Турция са две съседни държави и имат една обща и много значима граница, през която преминава много интензивен поток. В последно време нелегалната емиграция обезпокоява и нас, и България и Европейския съюз”, каза Джелялетин Гювенч.

В изказването си пред журналисти той подчерта, че борбата срещу тероризма и престъпленията принуждават и двете страни да се борят заедно с тези явления.

„България се притеснява много от бежанска вълна и в тази насока ние имахме много добри и ползотворни срещи. Турция в момента осигурява подслон на над 4 милиона бежанци и е една от държавите, които най-много страда от бежанската вълна. За да не пострадат и други държави от нея ние сме предприели много мерки за опазване на границите, увеличили сме състава на полицията по границите, за да се предотврати навлизането и във вашата страна. Това са мерки, които предприемаме не само България да не пострада като нас, но това ще е от полза на Европейския съюз  и европейските държави”, коментира Гювенч и подчерта: „Вместо ЕС да критикува нашата държава, той трябва да осигури още повече подкрепа на нашите две страни, за да се справим с този бежански проблем. Защото тази борба е много трудна и близките държави трябва да работят много сериозно заедно”.

Гювенч изтъкна, че между България и Турция през последните години има много добро взаимодействие по повод престъпленията по границата и тероризма. Като пример той посочи бързата реакция на турските власти при залавянето на човека, убил български граничен полицай през октомври.  „Ние сме съпричастни към скръбта на семейството на загиналия полицай и оказваме и материална и морална подкрепа на това семейство”, каза Гювенч.

От друга страна той  изрази удовлетворението си, че изпълнителят на терористичния акт в Истанбул е заловен в България и е предаден на турската държава. „Ето защо е време да работим заедно, да живеем в мир, да сме в приятелски отношения. Народите ни се нуждаят от това”, каза председателят на вътрешната комисия в турския парламент.  

По програма турската делегация посети новата джамия в Кърджали, централния православен храм „Свети Георги Победоносец”, Пазара на производителите и Регионалния исторически музей.

 

Още снимки
 Прочитания: 419 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign