Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът на Кърджали ще участва в среща на върха на B40 в Атина

 21 Януари 2023

Кметът на община Кърджали д-р инж.Хасан Азис ще участва на срещата на върха на Мрежата на балканските градове В40, която ще се проведе в Атина от 22 до 24 януари 2023 г.Поканата за работната среща е от кмета на община Атина г-н Костас Бакоянис.

Организацията на балканските градове, която обединява общини от 11 държави, бе създадена  през 2021 г. по инициатива на кмета на Голямата Истанбулска община Екрем Имамоглу.  Сред учредителите на Мрежата на балканските градове е кметът на община Кърджали и заместник-председател на УС на НСОРБ д-р инж. Хасан Азис. През месец декември 2021 г.  истанбулският кмет пристигна за  работна среща с УС на  НСОРБ в София, на която беше договорено включването и на други  10 български общини в В40.

На срещата в Атина ще участват около 80 кметове на общини от Балканите. Те ще направят своеобразен отчет за дейността за една година от учредяването на мрежата и ще очертаят предприемането на  важни стъпки с отговорност към бъдещето на региона. Ще се приемат Стратегически документ за градска дипломация и План на Мрежата. По време на форума се очаква д-р инж.Азис да проведе двустранни срещи с кметовете на Атина и Истанбул.

Проблемите на околната среда и климата, бежанският натиск, бедността, стремежът към по-силна демокрация са жизненоважните проблеми на човечеството, пред които са изправени местните власти. Решенията на тези проблеми могат да бъдат намерени чрез сътрудничество, основано на принципите на солидарност и съпричастност към съдбата на Югоизточна Европа. Мрежата на балканските градове B40 е стъпка към разширяване и утвърждаване на партньорства, които дават възможност за глобалните проблеми да бъдат намирани ефективни локални решения.

 

Още снимки
 Прочитания: 312 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign