Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът: С откриването на нова производствена мощност на „Серта

 25 Януари 2023

„Серта България” разкри нова линия на производство в Кърджали за 100 нови работни места. С тях работниците и служителите на фирмата стават над 800. Днес новият цех бе официално открит в присъствието на служебния министър на икономиката и индустрията Николай Стоянов, френския посланик Жоел Майер, председателя на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Делайе, областния управител на Кърджали Даниел Делчев, кметът д-р инж. Хасан Азис.

Те заедно с президента на Група „Серта” Серил Клеман, прерязаха лентата на новата производствена мощност, за която инвестицията възлиза на 15 000 000 лева. А енорийският свещеник отец Николай Величков отслужи водосвет и благослови новия цех и всички хора, които ще работят в него и в цялата фирма.

В словото си пред присъстващите на тържеството кметът д-р инж. Хасан Азис подчерта, че с откриването на новата мощност на „Серта България”, Кърджали дава един много добър пример как се работи по време на криза. „Кризата предполага проблеми в икономиката, социалната сфера в производството, разбира се и в политиката. Кърджали дава пример с това как може да работим по време на криза, не със закриване, а с откриване на нови производствени мощности”, подчерта кметът. И изтъкна, че „Серта България” не е само едно производствено предприятие, а отдавна се е превърнала за много кърджалийци във втори дом.

По думите на кмета на Кърджали всяка инвестиция е една оценка за управлението. „Мащабите на „Серта” ни дават оценка не само за местната власт, за общината. Когато една мултинационална компания развива своето производство в дадено място, то дава оценка и за местната власт, и за кмета, и за регионалната власт. Разбира се, че това е оценка и за подобрените условия за инвестиции в нашата страна”, коментира д-р инж. Хасан Азис.

В словото си президентът на „Серта” Серил Клеман подчерта, че компанията е съумяла да предотврати всички последици от кризите е резултатите не закъсняли. „Бих казал, че сме жертва на собствения си успех. Бюджетът ни за 2023 година се очертава да бъде на рекордно ниво по отношение на оборота за групата. Ще достигнем около 127 милиона евро оборот или увеличение от около 25 процента спрямо миналата година. Ето защо решихме да инвестираме в нова линия на територията на производствената площадка в Кърджали. Вложената инвестиция възлиза на 7,5 милиона евро”, каза Серил Клеман.

В приветствието си министърът на икономиката и индустрията Николай Стоянов подчерта, че Серта България  е един от примерите за много добрите френско-български отношения. „За две десетилетия компанията успя да стане втора в сектора България и днес в нея работят над 700 човека.

Както навсякъде в Европа, така и в българия един от основните проблеми е липсата на кадри. Затова искам да поздравя ръководството на Серта България, че те са от компаниите, които не само идентифицират проблема, но и правят нещо, за да го решат. Това, че са стартирали програмата им за дуално обучение, много ме радва. Затова могат да разчитат на подкрепата на икономиката и индустрията”, каза Николай  Стоянов.

„С българските знания и умения тук се създава продукция, която се изнася както за много от страните от Европейския съюз, така и за САЩ, Бразилия, Аржентина и Китай“, добави министър Стоянов.

Той изнесе и резултати за ръста на Брутния вътрешен продукт за 2022 година, който е 17 процента. Това се дължи основно на брутната добавена стойност на индустриалното производство, като сектора достига обем от над 11 милиарда лева. Вие сте част от този резултат”, каза министърът на икономиката и индустрията, обръщайки се към ръководството на „Серта България”.   

 

 

Още снимки
 Прочитания: 888 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign