Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът д-р инж. Хасан Азис представя възможностите за инвестиции в Кърджали на голям бизнес форум в Истанбул

 26 Януари 2023

Кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис участва в бизнес и инвестиционен форум в Истанбул начело на специална бизнес делегация от родопския град, организиран от БАИ към Министерство на иновацииите и растежа.

По време на форума е станало ясно, че българският износ за Турция се увеличава с над 32%, а през 2022 г. турски компании са инвестирали над 1 млрд. евро в България. „Над 2200 турски компании са избрали България за предпочитано място за правене на бизнес, като те са едни от най-големите работодатели у нас”, коментира д-р инж. Хасан Азис.

В събитието са участвали над 200 представители от секторите автомобилостроене, машиностроене, здравеопазване и туризъм. Във форума от българска страна участваха и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, министрите на туризма Илин Димитров и на здравеопазването Асен Меджидиев, а от турска страна - зам.-министърът на индустрията и технологиите д-р Четин Али Дьонмез.

„Пред делегатите на форума представих възможностите, които община Кърджали предлага на инвеститорите. Акценти в тях са отличната транспортна и комуникационна инфраструктура, облагодорената околна среда, възможностите за живот, развлечение и работа в града, както и споделих взаимоизгодните страни от работата с настоящите големи инвеститори в Кърджали и региона”, разказа кърджалийският градоначалник.  

По думите му в последните години редица турски компании са избрали България и са разкрили над 4 600 нови работни места в секторите производство, туризъм и здравеопазване.

„По време на разговорите ни със зам.-министъра на индустрията и технологиите на Република Турция д-р Четин Али Дьонмез бяха отбелязани отличните междусъседски и партньорски отношения между България и Турция, които са и пример за добро сътрудничество в множество сектори” , посои д-р инж. Хасан Азис.  

Фикрет Индже, почетен председател на Българо-турската търговско-индустриална камара и мажоритарен собственик на "Алкомет" АД, също е изтъкнал предимствата на България като дестинация за отлични инвестиции. Той се е обърнал към над 200-те бизнесмени, присъстващи в залата, с думите да не се притесняват да инвестират в България, и по-специално в промишлените зони.

Още снимки
 Прочитания: 548 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign