Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

С лекция на представител на тайните служби на САЩ на 8 февруари се открива „Февруари – месец на Америка в Кърджали”

 02 Февруари 2023

С лекция на Кристофър Макинтайър, представител на U.S. SecretService /Тайните служби на САЩ/, на 8 февруари официално ще бъде открито тринадесетото издание на фестивала „Февруари – Месец на Америка в Кърджали“. Американецът  ще говори пред  млади хора какво представлява организацията и ще разкаже интересни истории от своята работа, съобщи един от организаторите на фестивала Валентина Иванова, председател на Дружество „Приятели на САЩ”.

Българо-американският форум традиционно се организира от Дружество «Приятели на САЩ», Клубът на американските възпитаници /US-KardzhaliAlumniClub/ със съдействието на Посолството на САЩ и Община Кърджали. През 2023 г. той ще премине под знака на 120-тата годишнина от началото на дипломатическите отношения между България и САЩ.

Още на 16 януари започна конкурсът за превод от английски на български език за 10, 11 и 12 клас. Освен ученици от Кърджали, се включиха и деца от Ардино и Крумовград. Журито се оглавява от Анжела Родел, изпълнителен директор на Комисия «Фулбрайт».

С радиопредаване по Общинско радио Кърджали ще бъдат отбелязани 80 години от рождението на Джордж Бенсън като част от поредицата „Легенди на американски джаз“,

Ученици от Средно училище с математическа насоченост „Отец Паисий” – Кърджали разработват интернет игра за географските забележителности в САЩ, която ще бъде представена в рамките на Месеца на Америка.

За поредна година ще бъде издаден ученическият вестник „Приятели“, който се списва от децата-участници в клубовете и школите по журналистика и фотография в Общински детски комплекс.

Музикантът Димитър Русев от Хасково ще представи специалната си програма за най-малките „В приказния свят на джаза“ в Детска градина «Баба Тонка».

Той е известен в музикалните среди китарист и композитор, популяризатор на джаза,  основател и дългогодишен организатор на Хасково джаз фест близо 30 години. Почетен гражданин на Хасково.

За останалите прояви ще бъде предоставена допълнителна инфомация.

В предишни издания на Месеца на Америка са участвали президентът на Атлантическия клуб и бивш външен министър Соломон Паси, президентът на АЛДЕ Илхан Кючюк, бившият генерален консул в Чикаго Иван Сотиров, американският баскетболист Джими Хънт, джаз певицата Джанис Харингтън и китаристът Дилън Вон, директорът на БТА Максим Минчев, Васко Кръпката, арх. Димитър Андрейчин и др.

Още снимки




 Прочитания: 628 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign