Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

С едноминутно мълчание за жертвите в Турция и лекция за работата на Сикрет сървис бе открит фестивала „Февруари – месец на Америка в Кърджали”

 08 Февруари 2023

С разказ за историята, функциите и днешния ден на Тайните служби на САЩ /Сикрет сървис/ на Кристофър Макинтайър – служител в посолството на САЩ в България,  пред пълната с ученици зала на Бизнес инкубатора официално бе открито 13-то издание на фестивала „Февруари – месец на Америка в Кърджали”.  Организатори на проявата са Дружество „Приятели на САЩ”, Клубът на американските възпитаници със съдействието на Посолството на САЩ и Община Кърджали.

Българо-американския форум бе открит от председателя на Дружество „Приятели на САЩ” Валентина Иванова, която подчерта, че през тази година той ще премине под знака на 120-тата годишнина от началото на дипломатическите отношения между България и САЩ.

Официални гости на форума бяха още кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, заместникът му Тунджай Шюкрю и секретарят на общината Себахатин Риза, председателят на Общинския съвет Юсеин Ахмед.

С едноминутно мълчание в знак на съпричастност с жертвите на разигралата се трагедия в Турция беше почетена паметта на загиналите при опустошителните земетресения в южната ни съседка и в Сирия.

В приветствие към участниците във Форума кметът д-р инж. Хасан Азис посочи, че Кърджали е единствената община в България, в която вече за 13 година се провежда подобен форум какъвто е „Февруари – месец на Америка в Кърджали”.

Като добри примери за добро сътрудничество между местните власти, България и САЩ д-р инж. Азис посочи побратимяването на община Кърджали с община Елхарт в САЩ, улицата на името на Джордж Вашингтон в родопския град, намиращият се в страни от нея жилищен комплекс „Пентагона”, дружеството „Приятели на САЩ”.  „Няколко години между общините Елхарт и Кърджали имаше обмен на студенти. Ако има желаещи може да възобновим и тази традиция”, каза в обръщението си към ученическата аудитория и към ръководствата на училищата д-р инж. Хасан Азис.

„България и Кърджали са едни страхотни партньори на САЩ. Аз съм Кристофър Макентайър. Аз не съм Джеймс Бонд”. С тези думи  и проява на чувство за хумор служителят на Сикрет сървис Кристофър Макентайър започна своята лекция за историята на Тайните служби на САЩ, нейните функции, променящи се през годините, до наши дни.

От думите му стана ясно, че нуждата от Сикрет сървис е възникнала още през далечната 1865 година след Гражданската война в САЩ, когато в страната са се появили много организирани групи, които фаршифицират долари. По късно през годините и след убийството на няколко американски президенти все повече изкристализирала   идеята за охранителните функции на Тайните служби на САЩ, както и за разследването на криминални престъпления.

„Като цяло Сикрет сървис разследва голям спектър от финансови престъпления, кражба на самоличност, престъпления базирани на компютърни измами, измами с кредитни карти, в днешно време и престъпления, свързани с криптовалути. ”, разказа Кристофър Макентайър. Той наблегна и на охранителната дейност, насочена към охрана на президентското семейство и на мащабни събития, като церемонията по встъпване в длъжност на американските президенти.  

 

 

Още снимки
 Прочитания: 367 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign