Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В пункта на общината масирано пристигат помощи от цялата област за пострадалите от земетресенията в Турция, днес те ще бъдат транспортирани до Одрин

 08 Февруари 2023

Днес през целия ден помощи за пострадалите от земетресенията в Турция масирано пристигат от всички общини на област Кърджали в пункта, който вчера община Кърджали  разкри в гаража на общината в кв.Студен кладенец, намиращ се на ул.“Капитан Петко войвода“1 /до Строителния техникум/.  

Във всеки един от общинските центрове в област Кърджали, включително и в 117-те населени места в община Кърджали, са организирани пунктове за събиране на помощи и дарения за пострадалите от земетресенията в Турция, които после се транспортират до пункта в Кърджали. А от там в късните следобедни часове те ще заминат за Одрин, където също е създаден координационен пункт за събиране на помощи.  

Кметът д-р инж. Хасан Азис, заместника му Тунджай Шюкрю, секретарят на общината Себахатин Риза и председателя на Общинския съвет Юсеин Ахмед, районният мюфтия  Басри Еминефенди и отец Петър Гарена също се включиха в дейностите по приемането на помощите, тяхното сортиране и разпределение. А хората носеха и носят одеала, храни, дрехи за възрастни, дрехи за малки деца, обувки и всичко, което бе обявено предварително по медиите.  

„Радвам се за тази съпричастност и благодаря на жителите на областта за тази вълна от съпричастност, тази вълна от човещина, която показваме. Това е истинският комшулък. Радвам се също, че страната ни, държавата ни първа се отзова на тази трагедия”, коментира пред журналисти кметът д-р инж. Хасан Азис.

Той сподели, че в рамките на по-малко от час през вчерашния ден след разкриването на пункта повече от 40 граждани на община Кърджали са откликнали на призива на общината за събиране на помощи, а днес потокът не спира.

„Много силно впечатление ми прави, че включително и децата се включват в тази кампания. Вчера малкия Манол със своите спестявания, които е направил през годината, дошъл и дарил своите пари. Снощи повече от половин час също ученик с ученическата си чанта е стоял повече от половин час, за да може да дари едно малко одеалце, малкото пари, които е спестил. При това не е искал да му бъде записано името. Това показва, че тази трагедия е достигнала даже и до децата”, коментира кметът.

По думите му много е важно в първите дни на трагедията да изпращаме най-необходимите неща, които хората очакват от нас. „Това са дрехи и храни. Важно е сега, в рамките на вчерашния, днешния и утрешния ден да се помогне”, каза д-р инж. Хасан Азис. И призова  жителите на община Кърджали да бъдат по- активни точно през тези дни. „За да може веднага да изпратим първата кола, ако трябва след това и втора. За да достигнат помощите до нуждаещите се, при това бързо”, подчерта кметът.

Още снимки
 Прочитания: 650 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign