Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Генералният консул на Турция в Пловдив: България и Кърджали са от най-големите донори на помощи за пострадалите от земетресенията в Турция

 14 Февруари 2023

България и специално Кърджали са едни от най-големите донори на помощи за пострадалите от земетресенията в Югоизточна Турция. Това заяви генералният консул на южната ни съседка в Пловдив Корхан Кюнгерю, който днес посети пункта за събиране на помощи в Кърджали, за да координира изпращането на помощите.

Посрещнаха го кметът на Община Кърджали д-р инж. Хасан Азис, кметовете на общини в областта, служители в общинските администрации, бившите  народни представители от 48-то Народно събрание Байрям Байрям, Адлен Шефкед, Муккадес Налбант и Павлин Кръстев.

Всички те станаха свидетели и приятно се изненадаха от това как деца от ОУ „Климент Охридски” донесоха хранителни продукти, закупени със собствени средства за пострадалите деца в засегнатите от земетресенията райони в Турция. Стана ясно, че кампанията им е преминала под мотото „Деца помагат на деца”.

„Още от първия ден след земетресенията ние усетихме най-голяма подкрепа от България, от община Кърджали. За което изказвам горещата си благодарност към братския народ на България, към кметовете на общини в Кърджалийско, към хората в този край. Събраните помощи се изпращат в Одрин, а от там пътуват за засегнатите райони”, каза Корхан Кюнгерю.

Той подчерта, че актуалните нужди сега са от одеала, палатки. А те се изпращат директнона място в Кахраманмараш, Хатаи.

Генералният консул посочи, че до днешния ден България е изпратила към Турция 41 палатки, 24 000 одеала, 148 отоплителни уреди, 4 генератора, 5200 легла, 225 тона храни и 183 тона дрехи.

Благодарение на организацията, която е направена в 7-те общини на област Кърджали средно да ден по два ТИР-а с помощи заминават за разпределителния пункт в Одрин от Кърджали, коментира от своя страна кметът д-р инж. Хасан Азис.

„Правят силно впечатление проявите на съпричастност и човечност от страна на деца от Кърджали. И днес деца от ОУ „Климент Охридски” донесоха в пункта помощи – хранителни продукти, закупени от личните си спестявания. Така те се включиха в инициативата „Деца помагат на деца”. Гордеем се с тази съпричастност към страдащите в южната ни съседка, с тази проява на истински комшулък. Специални поздрави и към нашите деца, които показват тази гражданска активност на толкова крехка възраст”, каза кметът д-р инж. Хасан Азис.   

 

Още снимки
 Прочитания: 414 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign