Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В ОДК се проведе обучение на тема "Медийна грамотност и критично мислене"

 20 Февруари 2023

 На 18 февруари в  ОДК се проведе творческа среща - обучение на тема "Медийна грамотност и критично мислене" по програма на sCOOL Media с обучители Кристиян Юлзари и Катерина Василева с интерактивни работилници. Участници в обучението бяха 35 ученици от клубовете "Медийно студио", „Фотография“,  радиоклуб "Детски свят", Детски и младежки парламент и „Здраве, дом, общуване“.

   В първата работилница - „Какво е дезинформация и как да й противодействаме” младите обучители Кристиян и Катерина проведоха кратка дискусия с учениците - какво е дезинформация, как работи, защо я има и на какви невярни новини са попадали, запознаха ги с видовете дезинформация - пропаганда, сатира, кликбейт и др., след което се премина към практически задачи - да проверят различни дезинформационни новини и да напишат кратко опровержение. Обсъдиха се и стратегии за противодействие на дезинформацията.

   Във втората работилница - ”Как да разказваме истории? Журналистика от младежи за младежи в sCOOL Media”, обучителите запознаха учениците със своята лична история, първити си стъпки в журналистиката и добри практики за разказване на журналистически истории. Представиха стъпките и съвети за създаване на добра история.  След това разделиха участниците на групи и поставиха задача да разкажат история на база на описаните стъпки по конкретната тема - в писмен, видео или аудио формат по техен избор. В края на занятието обучаващите представиха платформата sCOOL Media, където желаещите да продължат да се занимават с разказване на истории могат да се присъединят като автори. Срещата приключи с удовлетворение от наученото и обещание за публикуване на завършените журналистически материали на учениците.

 

 

  

 

Още снимки
 Прочитания: 388 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign