Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Зам.-посланикът на САЩ и кметът на Кърджали връчиха наградите на победителите в конкурса за превод от английски в рамките на Месеца на Америка

 23 Февруари 2023

Във фоайето на Дом на културата бяха връчени наградите на победителите в конкурса за превод от английски с ученици, организиран от Дружеството „Приятели на САЩ” в рамките на форума „Февруари – Месец на Америка в Кърджали”. Направиха го заместник-посланикът на САЩ у нас Андриа Рене Брулет-Родригес и кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис.

„За тези 33 години от съществуването на Сдружението, както и за 13-те години съвместна работа, стана ясно, че двустранните отношения не са само между правителствата, и не са само между столиците – най-важното е, че младите кърджалийци, които са били в Америка, или такива, които все още реализират проекти със САЩ, - това са истинските двустранни отношения. В рамките на последните години община Кърджали реализира и обмен на студенти между общината и САЩ”, каза кметът д-р инж. Хасан Азис.

От своя страна Андриа Рене Брулет-Родригес  изтъкна, че Месецът на Америка е фантастична инициатива. „Кърджали е първият град, в която тя се реализира и сега много други градове в България следват вашия пример и искат да поемат по същия път“, подчерта тя. И поздрави отличените ученици, като подчерта ползата от изучаването на чужд език, както и трудността да се превежда английска литература на български език.  

Общо 95 ученици от 10 до 12 клас от три общини в областта – Кърджали, Ардино и Крумовград, участваха в конкурса за превод от английски. Те са оценявани от  тричленно жури, оглавявано от Анжела Родел, изпълнителен директор на Комисия ''Фулбрайт''. Първото място в конкурса за превод за 10-и клас отиде при Валентина Дикова от ЕГ „Христо Ботев“ в Кърджали. При 11-и клас като най-добър бе определен преводът на Дилян Муканов от СУ „П.Р.Славейков“ в Кърджали, а сред дванайсетокласниците отличието спечели Ивайла Ставрева, отново от ЕГ „Христо Ботев“ в Кърджали.

Българо-американският форум традиционно се организира от Дружество ''Приятели на САЩ", Клубът на американските възпитаници (US-Kardzhali Alumni Club) със съдействието на Посолството на САЩ и Община Кърджали. Тази година проявите в инициативата „Февруари – Месец на Америка в Кърджали“ преминават под знака на 120-та годишнина от началото на дипломатическите отношения между България и САЩ.

 

Още снимки
 Прочитания: 1192 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign