Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът на Кърджали по време на третомартенското кафе на толерантността: Мирът и единството не са даденост, трябва да се пазят всеки ден

 03 Март 2023

На връх националния празник на Р България – 3 март, за 19-та година кметът на Кърджали, попа, мюфтията и даскала спазиха традицията и изпиха станалото в цялата страна и извън границите на България третомартенско кафе на толерантността.  Идеята, зародила се през 2004 година, е на кмета на Кърджали д-р инж. Хасан Азис и от тогава до днес успешно се реализира по време на националния ни празник.

По думите на Байрям Юсеин е възприемана не само от гражданите на Кърджали и в страната, но и в побратимените на Кърджали градове в Гърция и Турция. "По различни поводи винаги ни питат още ли си пиете кафето на толерантността, а ние винаги отгаваряме, че така ще бъде докато сме живи", сподели Байрям Юсеин пред журналисти.

„Трети март е част от нашата история. Той е част от нас, от нашето развитие и достижения. Радвам се, че националният празник ни дава възможността да бъдем заедно. Какво по-хубаво от това кмета, попа, мюфтията и даскала да покажат един модел, който ни е завещан от дедите ни и нашите възрожденци. А нашата отговорност е да пазим тези успешни и устойчиви модели”, коментира кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис.  

По думите му чрез  третомартенското кафе Кърджали отдавна отправя послания за заедност и единство в обществото ни, независимо от етнорелигиозните различия. „Защото успехът на нашата страна е правопропорционален на това до каква степен ние сме обединени като общество. Колкото обществото ни е по-обединено, толкова ние изграждаме основата за успешно развитие”, каза градоначалникът.  

Според него Трети март дава основание за оценка на отношението ни към нашите съседи.”С нашата помощ към съседна Турция, която преживя най-голямата си трагедия отпреди 100 години, ние показахме, че сме преодолели онези предразсъдъци, които като че ли още живеят  в нас”, коментира д-р инж. Хасан Азис. И подчерта: „Трети март ни дава основание за оценка, че мирът трябва да се пази всеки ден. Мирът и единството не са даденост. Последните събития по света го доказват”.

„Третомартенското кафе е символ на заедността, който ние изповядваме, и форма за послания към жителите на община Кърджали с нашите различия винаги да живеем в мир и разбирателство. Третомартенското кафе е и символ на уважение към нашите религиозни празници. Нека Всевишния ни опази от всякакъв вид злини и бедствия”, каза от своя страна районният мюфтия Басри Еминефенди.

По думите на отец Петър Гарена духът на толерантността в Кърджали не започва от сега. „Всъщност ние си припомняме, че това е било така винаги, когато чужди хора са ходели по тази земя и тогава гръб в гръб българи и турци са се опирали. Пример за това са отношенията между местната власт и религиозните дейци. Нашият град е малък, нашата държава е малка и ние не можем нещо велико да направим, но ние можем да дадем примера, защото ние го живеем”, каза отец Петър Гарена.


 Прочитания: 562 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign