Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

4 детски градини и 1 училище в Кърджали ще бъдат изградени, обновени и реконструирани до края на 2023-а, инвестицията е за близо 11 млн. лв.

 14 Март 2023

5 обекта от образователната инфраструктура на община Кърджали ще бъдат изградени,, обновени и реконструирани до края на 2023 година. Това са пристройки в ДГ „Чайка“ и ДГ „Щастие", реконструкция на бившата детска ясла №5, нова детска градина в кв. „Възрожденци" и реконструкция и обновяване на сградата на ОУ „Г. Бенковски“ /старата гимназия/. Това стана ясно по време на пътуващия брифинг, който даде кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, заедно със заместника му инж. Катя Митовска и директора на Дирекция „Хуманитарни дейности” в общинската администрация Ширин Сюлейман.

И петте обекта  са одобрени за безвъзмездно финансиране по Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 – 2022 на МОН, като общата инвестиция възлиза за над 10 743 366 лева.

„Финансирането по Националната програма на МОН е в размер на 6 709 000 лева. Целевата субсидия на община Кърджали е 584 000 лева. Недостигът до е в размер на 3 825 000 лева, които община Кърджали трябва да осигури, за да могат да бъдат довършени тези 5 обекта”, подчерта кметът д-р инж. Хасан Азис. Той поясни, че общината е кандидатствала за финансиране по  Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 – 2022 на МОН с 8 обекта. Три от тях обаче не били одобрени. А това са пристройка към СУ „П.Р. Славейков”, недостроеното училище в кв. „Възрожденци” и обновяването на ОУ „Климент Охридски”.  

Първата спирка в пътуващия брифинг бе ОУ „Г. Бенковски”, където ще бъдат инвестирани за реконструкция и обновяване на сградата близо 4 милиона лева. „След довършването на обекта тук ще бъде преместено едно от двете училища, които в момента се помещават в сградата на ЕГ „Христо Ботев” . Тук ще се обучават около 450 ученици. Целта е въвеждането на едносменен режим на обучение във всички училища в община Кърджали”, обобщи кметът д-р инж. Хасан Азис. Стана ясно, че срокът за изпълнение на този обект е 180 календарни дни.

Втората спирка в днешната пътуваща пресконфренеция бе новостроящата се детска градина в кв. Възрожденци, като стойността на инвестицията тук е  2 906 000 лв. Строителите са обещали да изпълнят обекта за 218 календарни дни. „Темата за нова детска градина с яслена група в кв. „Възрожденци” е на повече от 10 години. Ще бъдат застроени 1053 кв. м. Предвидената дворна площ е от около 2000 кв. м. В Детската градина ще бъдат сформирани 6 групи, като две от тях ще бъдат яслени. Общият капацитет ще бъде 128 деца. С това ръководството на община Кърджали, кметът на общината, изпълняват обещанието си от много година за изграждане на нова детска градина в кв. „Възрожденци”, коментира кметът.

Третата спирка от пътуващия брифинг е Детска ясла №5, сградата където се помещаваше МГУ преди време. „Това е един от обектите, за които община Кърджали се пребори за финансиране в размер на 600 000 лева при договорена стойност от 1 392 988 лв. С реализирането на този обект ще имаме възможност да разширим капацитета на яслените групи в общината. Застроената площ на този обект е около 1050 кв. м., ще се оформят два декара дворна площ. Тук ще се отглеждат 72 деца. Предвиден е и асансьор за хора с увреждания.”, обясни градоначалникът.   

По време на пътуващия брифинг стана ясно, че пристройките към детските градини „Чайка” и „Щастие” ще станат дом за още четири градински групи. И тук ще бъдат изградени съоръжения за хора с увреждания, зала за спорт и музика. За всички групи ще бъдат обособени кътове за игра и за почивка.

Кметът коментира, че след изграждането, реконструцията и обновяването на 4-те детски градини, капацитетът на всички детски градини в общината ще се увеличи с 300 места. По думите му общата сума инвестирана в детските заведения е в размер на 7 000 000 лева. „Само в последните месеци със собствени средства на общината в размер на 470 000 са направени ремонти в детските градини „Ян Бибиян” и „Щастие”.   Осигуряваме и 100 000 лева за смяна на дограмите в ученическите общежития.”, каза д-р инж. Хасан Азис.

По думите му общината продължава да реализира проекти, свързани с училища и детски градини. „С това показваме, че децата и образованието са приоритет на община Кърджали. Не случайно преди няколко години един министър на образованието отчете, че община Кърджали е на първо място по инвестиция на един ученик в страната. Със средствата, които инвестираме, съм убеден, че ще бъдем и на челните места в класацията на инвестиции на дете”, коментира градоначалникът.  Д-р инж. Хасан Азис припомни, че сегашната инвестиция в образователната инфраструктура на община Кърджали в размер на близо 11 милиона лева е втора поред, след като в периода 2019-2021 година бяха инвестирани общо 21 милиона лева за обновяването на 5 училища в град Кърджали.

 

Още снимки
 Прочитания: 697 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign