Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис се включи в боядисването на 540 яйца – една инициатива на ОДК

 13 Април 2023

540 великденски яйца боядисаха на Велики четвъртък децата от Школата по етнография и краезнание, Детски и младежки парламент и клуб „Театър, творчество изява“ към Общински детски комплекс гр.Кърджали. Във великденското боядисване на яйца се включи и кметът на Община Кърджали д-р инж.Хасан Азис, който под ръководството на Любомира обагри пъстри великденски яйца, след което заедно с децата и младежите оформиха великденски пакети.

Както всяка година и сега яйцата са дарени от фирма „Яйцепром“. Госпожа Нели Карабашева разказа на децата за християнската традиция да се шарят яйца за Великден, за символиката на първото боядисано червено яйце и традиционната обредност на празника Възкресение Христово. Спазена бе и традицията с първото боядисано червено яйце да се натъркат челата на всички, за да са здрави през цялата година.

За поредна година ОДК организира Благотворителната великденска инициатива „Великденска усмивка” за да зарадва деца и възрастни в неравностойно положение. Тази година децата и младежите от Школата по етнография и краезнание и Детски и младежки парламент с ръководител Нели Карабашева  и клуб „Театър, творчество изява“ с ръководител Марияна Бекриева решиха да участват със собствени средства и заедно със своите родители събраха 450 лв. за инициативата. Кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис също се включи в събирането на средства. В благотворителната инициатива участва и „Каменова Лили арт“, която дари гипсови зайчета за пакетите. С част от дарените и боядисани яйца и закупените лакомства младите хора подготвиха 55 великденски пакета, които днес раздадоха на децата и младежите от центровете за настаняване от семеен тип в нашия град. Великденски яйца и козунаци занесоха и на своите приятели от Дома за възрастни хора с пожелание към всички за здраве и благополучие и с надеждата да има повече усмивки  за светлия християнски празник Възкресение Христово.

Община Кърджали и Общински детски комплекс канят децата и техните родители на Великденски детски празник, в неделя, на 16 април от 11 ч. пред църквата "Св.Георги Победоносец".  Празникът ще започне с благословията на отец Петър.       

 Във великденската програмата ще участват деца от клуб „Театър, творчество, изява“ и ДВГ "До Ре Ми" към ОДК, Детска вокална фолклорна група към СУ „Й.Йовков“ и танцова формация „Тракийска младост“  при НЧ “Родопски фар“ кв.Гледка.

 Всички деца ще могат да се включат и във великденското борене на яйца, за което са приготвени над 200 пъстри великденски яйца.

 

Още снимки
 Прочитания: 309 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign