Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Община Кърджали и община Струмица, Р Северна Македания, подписаха договор за побратимяване

 27 Април 2023

Договор за побратимяване бе подписан днес между общините Кърджали и Струмица, Р Северна Македония. Церемонията се състоя в залата на Бизнесинкубатора  като част от заседание на Общинския съвет. Преди това общинските съветници  гласуваха единодушно направеното от кмета д-р инж. Хасан Азис предложение за побратимяване с ъс северномакедонската община.

Идеята за побратимяване на двете общини се роди на двустранна среща през декември 2022 година в град Струмица по инициатива на нашия представител в ЕП г-н Илхан Кючук, разказа кметът. По думите му двете общини могат да си сътрудничат в много сфери, тъй като споделят еднакви ценности и имат добра почва за дългосрочно сътрудничество в сферата на икономиката и бизнеса, в културата и образованието. Побратимяването ще допринесе за сближаване на хората между двете общини, както и между България и Северна Македония, мотивира предложението си за побратимяване кметът д-р инж. Хасан Азис.  

Подписи под договора положиха кърджалийският градоначалник от името на Община Кърджали и кметът на община Струмица Костадин Костадинов. В делегацията от Северна Македония бяха още председателят на Общинския съвет Мариян Даскаловски, секретарят на община Струмица Александър Оджаков и общинският съветник Александър Ненчев.

В приветствието си кметът на Струмица Костадин Костадинов подчерта, че двата народа трябва да бъдат близки и добре настроени един към друг. „С подписването на договора за побратимяване нашите два града показват пътя и начина за развитието на народите на Бълканите. Сигурен съм, че ние направихме огромно дело, с което ще се гордеят вашите и нашите деца и всички бъдещи генерации на Струмица и Кърджали, на република Северна Македония и Република Македония. Да сте ми здрави и живи!”, каза кметът на Струмица Костадинов. 

Приветствие към присъстващите в залата поднесе и кметът на Кърджали д-р инж.  Хасан Азис.

„За пореден път ние установяваме, че ние имаме не повече, а само общи неща между двете общини и двата народа. Времето като че ни дава възможност и повече отговорност точно днес и сега и точно между Кърджали и Струмица да подпишем договор за побратимяване. Времето ни налага този акт, с който Кърджали и Струмица дават това послание за обединяване, послание за това, че обединени ставаме по-силни, включително и послание за реализирането на европейската мечта за обединена Европа", каза кметът. Той заяви, че още от днес между двете общини ще започнат разговори за конкретни общи събития. Сред тях образователния обмен по програма „Еразъм плюс”, културния обмен, обмен в областта на икономиката и бизнеса.

За значението на подписания договор за побратимяване от трибуната на Общинския съвет говори и проф. Николай Овчаров, който присъстваше на церемонията. „Ние днес трябва да търсим общите черти. Знаем, че не сме в добри отношения, няма какво да крием, обаче сключването на това побратимяване, според мен, е изключително важно от гледна точка не само за Кърджали, но и от национална гледна точка. Защото точно сега ние, българите, и хората, които живеят в Република Северна Македония, имат изключителна нужда от контакти. Както винаги, те ще започнат от местно ниво, надявам се да продължат и в национално“, каза проф. Николай Овчаров.

Още снимки
 Прочитания: 514 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign