Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

По повод 9 май кметът д-р инж. Хасан Азис се срещна с единствения останал жив участник във Втората световна война Нико Костов

 09 Май 2023

По повод 9 май – Деня на Европа и Деня на победата днес кметът на Кърджали посети единствения жив участник във Втората световна война в община Кърджали, бай Нико Костов, който през тази година навършва 100 години.

„Традиционно идваме на този ден при бай Нико, за да си поговорим за миналото на днешния ден и да погледнем напред в бъдещето. Нашите ветерани, това е нашето отношение, отношението на обществото и институциите към тях. Ние винаги ще останем задължени към тях за делото и самоотвержеността им. Те са били на бойното поле за родината, за идеалите. Това е един урок за нас“, каза кметът д-р инж. Хасан Азис при срещата си с ветерана. И пое ангажимент лично да закара бай Нико до община Крумовград, където живее друг ветеран от Втората световна война, за да ги срещне и запознае като останалите двама в област Кърджали фрнтоваци.

Бай Нико прие предложението и припомни, че от военните действия са минали 78 години и вече е започнал да позабравя някои моменти. Но помни ясно номера на пушката от фронта – 1619. Споделя, че е добре със здравето за възрастта си и не се оплаква.

Припомни, че е заминал на фронта малко преди да навърши 22 години, като старшина в 29-ти пехотен полк, както и, че е раняван два пъти.

 

 

Още снимки
 Прочитания: 346 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign