Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

По инициатива на ОИЦ в Кърджали бе отбелязана Европейската година на уменията

 09 Май 2023

За да бъде отбелязана Европейската година на уменията, по инициатива на ОИЦ – Кърджали в ОДК се проведе информационно събитие с участието на представители на общината, Общинския детски комплекс, Регионалното управление на образованието и представители на бизнеса.

Целта на своеобразната кръгла маса бе да се споделят идеи как средствата по оперативните програми на Европейския съюз да достигат до реалните си бенифициенти по отношение на ученето през целия живот, квалификацията и преквалификацията на работници и служители, подобряване на образователната инфраструктура, усъвършенстване на връзката образование-бизнес, което да оптимизира и повиши конкурентноспособността на компетенциите.

Презентация по темата пред участниците в събитието изнесе ръководителят на Областния информационен център Дора Христова. По думите й днешното събитие е първото в рамките на кампанията на Европейската година на уменията, а такива ще има до 8 май на 2024 година и по другите общини на област Кърджали.

„Първата година на уменията в Европа е през 1983-а. В обхвата й са включени малките и средни предприятия, и занаятчийската промишленост. Организират се проекти, които насърчават квалификацията и се стига до извода, че квалификациите и ученето през целия живот са основен фактор в това да бъдем конкурентноспособни.

Според председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен 2023 година е определена като година на уменията,  защото квалифицираните работници ще се радват на по-добри възможности”, каза Дора Христова. По думите й в трудните времена, в които живеем, се  търси привличане на по-целенасочени квалификации и специалисти от чужбина, които да укрепват местните предприятия. „Така ние можем да се окажем в един момент неконкуретноспособни. Ето защо освен оперативните програми, Европейската година на уменията трябва да насърчи стремежа към квалификации, преквалификации и повишаване на уменията. По този начин ще се повиши конкуретноспособността на компаниите и ще се достигне до зеления преход по социален и справедлив начин”, подчерта Дора Христова.

По думите й участниците в подобни обучения трябва да достигнат 60 процента от населението в ЕС, а за България – до 35,4 процента.

„Много говорим за това бизнеса да бъде обвързан с квалификацията, но все още няма истинска работеща схема, която да дава резултати в тази насока”, каза ръководителят на ОИЦ.

Според нея са необходими законодателни промени и кампания за информираност, която започва от днес и продължава до 8 май 2024 година. Целта е да се насърчи таланта и повишаване на квалификациите, както и придобиване на нови умения. Предвидени са отделни събития и кампании, в които могат да се включат всички заинтересовани страни.

За постигане на целите инструментите са Европейският социален фонд, Механизмът за възстановяване и устойчивост, цифровата програма „Еразъм” и „Включи се и ти”, посочи Дора Христова.

По време на дискусията беше поставен проблема, че има чисто законови пречки, средствата от ЕС да достигат до бенефициентите по места. Участниците в информационното събитие се обединиха около становището, че въпреки многото отпускани средства в системата на образованието, не се постига очаквания резултат за повишаване на грамотността. Затова е необходимо средствата да се насочват към конкретни приоритети в отделните сектори, споделиха още участниците в срещата.   

Още снимки
 Прочитания: 335 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign