Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Инвестиционно намерение за първи частен медицински университет и многопрофилна болница в Кърджали представиха пред общинските съветници

 12 Май 2023

Първият в страната медицински университет и високотехнологична многопрофилна болница от веригата „Сърце и мозък” ще бъдат изградени в Кърджали на 40-декаров терен, намиращ се вдясно от парк Арпезос Север и пасарелката. Това предвижда инвестиционното намерение на Търговска Лига – Глобален Аптечен Център, което днес бе представено пред общински съветници от местния парламент и граждани.

В обсъждането участие взеха кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, заместник-кметовете инж. Катя Митовска и Тунджай Шюкрю, председателят на Общинския съвет Юсеин Ахмед, арх. Иван Димчев – автор на проекта за Общия устройствен план на Кърджали.  

Срещата откри кметът д-р инж. Хасан Азис. Той обясни, че инвестиционното предложение е могло да бъде предложено на вниманието на Общинския съвет в един по ранен период, но заради извънредните парламентарни избори на 2 април и да не се политизира тази „златна” за Кърджали и региона възможност, бе направено по време на последната сесия.

Кметът д-р инж. Хасан Азис нарече инвестицията историческа за Кърджали, тъй като тя ще подобри качеството на живот на населението в региона. Градоначалникът призова въпросът да не се политизира и призова към разум.

Инвестиционното предложение представи пред аудиторията проф. Тони Веков, председател на съвета на директорите на Български Кардиологичен Институт и представител на инвеститора.

От думите му стана ясно, че болницата ще разполага с 250-300 легла, с около 160 лекари със специалност и специализанти. Планирани са клиники по кардиология, инвазивна кардиология, анестезиология и интензивно лечение, хирургия, съдова хирургия, образна диагностика, нервни болести, ортопедия, гастроентерология, физикална и рехабилитационна медицина, акушерство и гинекология, неонатология, педиатрия, клинична и микробиологична лаборатория.

Според проф. Веков след като се извървят всички процедури – решението на Общинския съвет за терена, тръжни процедури, лицензиране и т.н., ако строителството започне през 2024 година, то през 2026-а Кърджали ще има нова високотехнологична болница.

Що се отнася до университета, неговото изграждане ще отнеме малко повече време – около 4 години, тъй като там една от процедирите преминава през резолюция на Народното събрание.

Инвеститорът се е спрял на Кърджали, защото градът е стратегически разположен в южната гранична част на страната, областта е образец за икономически напредък, инфраструктурно развитие, притегателно място за инвеститори с висока експертиза и опит„Кърджали ще се превърне в център на здравеопазването и медицинското образование, науката и високите технологии. Пациентите и студентите по медицина от цялата страна и от съседните балкански страни ще се увеличават всяка година след завършването на комплекса.“, убеден е проф. Веков.

Причина за организиране на срещата между инвеститора, общинското ръководство, общински съветници и граждани бе желанието на общинските съветници да се запознаят със сериозността и отговорността на инвеститора, преди да гласуват промяна на статута на имот от близо 40 дка в пределите на града. В тази посока бъдещите инвеститори подчертаха, че планираната инвестиция ще се случи без кредит, както и че преди да закупят парцела ще извадят сертификат клас “А“, който гарантира, че ако представяното инвестиционно намерение не се случи, закупеният парцел няма да бъде използван за други цели, а ще бъде върнат на общината.

Що се отнася до т.нар. социално здравеопазване, проф. Веков подчерта, че достъп до многопрофилната болница ще имат както здравно осигурените пациенти, така и спешни случаи на социално неосигурени. Неспешните социално неосигурени ще си заплащат.

 

Още снимки
 Прочитания: 534 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign