Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

НАГРАДАТА „МУЛТИКУЛТУРНИЯТ ЧОВЕК“ ЩЕ БЪДЕ ВРЪЧЕНА ЗА 11 ПЪТ

 08 Юни 2023

Връчването на наградата "Мултикултурният човек" обикновено е сред най-вълнуващите събития в програмата на „Мултикултурният град“ в Кърджали. Посланието на наградата за интеркултурно взаимодействие и принос за диалога между култури, мнозинства и малцинства има още по-голямо въздействие днес, когато светът е заплашен от все по-силната вълна от национализми, ксенофобия и език на омразата. Досегашните 14 носители на наградата са знакови личности за Кърджали, модел за успех и реализирани каузи в страната и извън нея. Такива са и новите двама, които ще получат наградата на официална церемония в Арт галерия Кръг на 9 юни /петък/ в 18:00 ч. Номинациите са: музикантът Иво Папазов-Ибряма, превърнал музиката в живот, а животът – в кауза, и Жана Чакърова – Шукерска за нейната искрена отдаденостна каузи вимето на доброто, което има много имена, а хиляди хора всеки ден се нуждаят от него.

Иво Папазов – Ибряма е роден в Кърджали, в семейство на потомствени музиканти и първите уроци по музика получава в родния си град в тогавашния Дом на културата. Повече от 50 години той свири на българска и международна сцена със своя оркестър „Тракия“ и е един от най-големите световни изпълнители на традиционна и джазова музика. Носител е на огромен брой престижни награди, сред които е Световната музикална награда на BBC за принос в музиката с албума си "Панаир" /2005/, специалната артистична награда на най-големия фестивал на световната музика Womex в Лисабон /2022/. Отличен е от президента Румен Радев за приноса му към българската култура и за разпространението в цял свят на културните традиции на България и за 70-годишнината от рождението му /2023/. Иво Папазов-Ибряма е не само един от най-талантливите представители на българската ромска общност, но и на световната музикална сцена.Затова някои от албумите му са продуцирани от самия Джо Бойд, който е работил с REM, Pink Floyd, Джими Хендрикс. Според медии като The Guardian, The Washington Post и The New York Times, Ибряма е "българският Бени Гудман" и е "най-великият кларнетист на Балканите". Обикновено с него свирят и музикантите от оркестър "Тракия" – представители на различни етнически групи от различни краища на България. Виртуозът кларинетист, който е минал и през политическите изпитания на някогашния социализъм, за които днешните поколения знаят малко, е световно явление с таланта си не само да показва най-доброто от ромската музикална култура, българския фолклор, турските, гръцки и балкански ритми, джаз и фънк, а да ги превръща от музикални стилове в нов общ език на бъдещето.

Жана Чакърова е бакалавър по руска филология, политология и финанси. Въпреки че е практикувала в различни професионални сфери, за хората от Кърджали е позната главно като дългогодишен директор на Секретариата на Областния съвет на БЧК. И до днес думите в нейното ежедневие са: солидарност, подадена ръка, доброволец, поклон, себеотрицание, гражданска доблест, „Млад отличник на БЧК”, акт на доброта, безвъзмездно, подкрепа за най-уязвимите, благодарност. Формулата от нейния последен мандат 2017-2020 като директорбе „хуманитарно пространство”, което ежедневно се разширяваше с нови каузи и нови герои в болезнено трудния период на пандемията.В продължение на 12 години Жана Чакърова работи активно с кмета на Кърджали д-р инж. Хасан Азис и с всички общини в областта в полза на хиляди уязвими хора, на потребителите на Дома за стари хора и на пациентите на Хоспис Червен кръст вграда – две институции, управлявани от Областния Съвет на БЧК. За активната си гражданска позиция в защита на обществени и хуманитарни каузи е удостоявана през годините последователно с всички отличия на БЧК – „Отличник на БЧК“, „Заслужил деятел“, Златен медал „За заслуги“ и е вторият носител на наградата на обществения посредник в Кърджали „За гражданска доблест“ /2016/.Извън всичко това любовта на Жана Чакърова към предизвикателства я ориентира и към пътешествията – посетила е 13 страни на 3 континента и е подпомагала работата на Морския клуб в Кърджали.Убедена, че историята гради бъдещето,Жана Чакъровапочти 2 години изследва документи в Държавния архив, за да стане съавтор на книгата „Хуманизъм, дълг, призвание“, издадена по повод 100-годишния юбилей на Областната Червенокръстка организация. Това е една историческа хронология на хуманизма и личностите в област Кърджали, отдадени на идеята да подкрепят нуждаещите се от помощ. Българи, турци, евреи, руснацибелогвардейци заедно поставят началото на най-голямата хуманитарна организация в региона.

 

Още снимки
 Прочитания: 690 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign