Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

С нова образно-диагностична апаратура, последно поколение – ядрено-магнитен резонанс и компютърен томограф, се сдоби болницата в Кърджали

 15 Юни 2023

С нова високотехнологична медицинска апаратура се сдобиха  МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“  и Медицински център „Авицена” . Ядрено – магнитният резонанс  и компютърният  томограф – последно поколение, производство на фирма „Сименс” бяха представени на нарочна церемония пред медицинския състав на болницата, както и пред директори на общински болници от областта и областни в страната. Сред официалните лица бяха кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис, изпълнителният директор на  „Сименс” за България Тодор Воденичаров, представителят на фирмата доставчик Георги Панов.  

Ядрено-магинтния резонанс е последен модел, който е произведен в света, каза в изказването си пред присъстващите изпълнителният директор на „Сименс” за България Тодор Воденичаров.  По думите му подобен апарат използват в Ню Йорк, Германия и в най-големите центрове, които съществуват в света. „В Кърджали нивото на този вид диагностика с нищо няма да отстъпва на нивото в тези световни центрове. В апаратурата е вложен изкуствен интелект, по-голям комфорт за пациентите, по-голяма бързина на самото изследване, по-високо качество. Няма нещо в този апарат, което да не може да се прави. От друга страна има фантастичен екип от доктори”. Началникът на отделението д-р Владимир Възгечев потвърди казаното от Тодор Воденичаров и изтъкна предимствата на новия ядрено-магнитен резонанс пред стария.  

Кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис изрази удовлетворението си, че с инвестицията за ядрено-магнитен резонанс и компютърен томограф МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” прави поредната крачка, за да бъде в крак с нуждите и очакванията на Кърджали и съседните области. Градоначалникът припомни, че през 2010 година с д-р Тодор Черкезов са направили много усилия Кърджали да бъде на световно ниво в областта на образната диагностика, осигурявайки ядрено-магнитен резонанс за болницата в Кърджали. „С общите усилия на местната власт и многопрофилната болница ние показахме един добър резултат от една страна, а от друга дадохме възможност на лекарския ни състав да има своето професионално развитие. Сега през 2023 година ние пак сме на световно ниво. Ако това го твърдим аз и д-р Черкезов, може би няма да повярвате, но когато го твърдят външни хора, специалисти в сектора ни го казват, като че ли се приема по-сериозно тази оценка”, коментира д-р инж. Хасан Азис.

Стана ясно, че ядрено-магнитния резонанс е закупен със средства на Министерството на здравеопазването, а компютърния томограф със собствени средства на Медицински център „Авицена”. С това приключва и инвестиционната програма, свързана с честването на 90 години от създаването на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”, каза в обръщението си към присъстващите директорът на лечебното заведение проф. д-р Тодор Черкезов и допълни, че сегашната инвестиция е в размер на близо 3 милиона лева. По думите му по този начин се създава един на практика изцяло обновен, високотехнологичен сектор за образна диагностика.

Проф. д-р Тодор Черкезов подчерта, че МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” винаги е поддържала високо ниво на високотехнологична медицина. По думите му първият скенер в лечебното заведение е доставен още пред далечната 1991 година, когато Кърджали е един от първите градове в България, които са разполагали със съвременен скенер. „През 2010 година Кърджали става и първия град извън Пловдив, в Южен Централен район, който има ядрено-магнитен резонанс.  Високотехнологичната диагностика тук не е от днес и не е от вчера”, коментира проф. д-р Черкезов.

По време на церемонията  бе представен и компютърният томограф. Направи го д-р Антон Бонев, лекар образна диагностика в медицински център „Авицена“.  „Това, което до момента беше в Кърджали бе, че тези пациенти ние ги виждахме и маркирахме, но единственият начин, по който можехме да им помогнем, бе с възможно най-точната диагностика и правилна информация, която да послужи за следващите лекари, които ще направят интервенцията за взимане на биопсичен материал. Сега с този апарат имаме голямата претенция ние да бъдем тези лекари.“, обясни д-р Антон Бонев.

 

 

Още снимки
 Прочитания: 762 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign