Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Връчиха наградите на отличилите се във фотоконкурса „Зависимостта пред обектива”, организиран от ОСНВ и ОДК

 23 Юни 2023

Над 40 са млади хора от област Кърджали, с над 70 фотографии, участници в Конкурса за фотография, организиран от ОСНВ и ОДК Кърджали. Днес  техните творби бяха представени в специална изложба, наречена „Зависимостта пред обектива”, в една от залите на ОДК. Събитието е по повод 26 юни – Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици.

Председателят на ОСНВ – Кърджали д-р Сезгин Бекир връчи грамотите за първо второ и трето място на участниците в конкурса, както и три поощрителни награди.  Всички останали също получиха грамоти за участие в конкурса.

Компетентното жури отличи Елисавета Добрева от клуб „От черно до бяло” към ОДК, Любомира Соколова от СУ „Йордан Йовков” и Любомир Колев от фотоклуба към СУ „П.Р. Славейков”, съответно на първо, второ и трето място. А поощрителните награди отидоха при Юзгюр Устов от ПГ СГС, Дестан Хамза от ЕГ „Христо Ботев” и Светлозара Нурадиян.

„Това впечатляващо участие на над 40 младежи от областта с над 70 фотографии  във   фотоконкурса на тази тема показва че вие, младите хора и бъдещето на нашата страна, не сте безразлични не само към този проблем – проблемът за употребата и злоупотребата с наркотични вещества и наркотрафика, а и към проблема със зависимостите. Не случайно темата на фотоконкурса е „Зависимостта пред обектива”, каза д-р Сезгин Бекир предида връчи наградите.

Той подчерта, че използват всеки един повод и всяко едно събитие, организирано от ОСНВ, да бъдат отправени послания за това, че не всеки, който започва да употребява наркотично вещество ще стане зависим, но всеки, който опита веднъж, може да стане зависим. „Така че най-добрата превенция, най-добрата защита за всеки от вас е да кажете „Не!” и да не опитвате въобще”, каза д-р Сезгин Бекир.  

Той посочи, че конкурса „Зависимостта пред обектива” цели да проведе превантивна работа сред младите хора, като ги провокира да мислят креативно, да използват таланта си в изкуството „фотография” и да покажат как младият талант, човекът, който гледа и вижда през обектива, вижда зависимостта.

„Младите хора, които участваха в нашия конкурс, знаят за съществуването на проблема със зависимостите, и имат визия какво може да причинят тези зависимости – да се унищожи един млад живот, да се провали един живот.  В творбите си, чрез средствата на изкуството, те показват последиците от употребата и злоупотребата не само на наркотични вещества, но и на алкохол и цигари. А също и последиците от превързването към новите мобилни технологии и устройства. Те представят идеята, че зависимостта е нещо, което отнема от свободата, от приятелите, от семейството – отнема от живота”, коментира д-р Сезгин Бекир.

Той припомни, че проявите по повод 26 юни – Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици продължават. Точно на 26 юни, понеделник, в хотел „Арпезос” ще се проведе организираната от ОСНВ-Кърджали Първа областна ученическа конференция на тема „Аз съм млад и избирам живота”.

 

 

Още снимки
 Прочитания: 471 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign