Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Първата областна ученическа конференция за борба със зависимостите в Кърджали реши следващото издание да прерасне в национално

 26 Юни 2023

Днес в конферентната зала на хотел „Арпезос” бе открита първата в страната Областна ученическа конференция на тема „Аз съм млад и избирам живота”, която се организира от ОСНВ в Кърджали и Превантивно-информационния център. С кратко изявление нейното начало даде председателят на ОСНВ д-р Сезгин Бекир. Официални гости на форума бяха кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис и началникът на РУО Ангелина Костова.

Повод за организиране на конференцията е днешната дата 26 юни – Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотични вещества, а в нея са заявили участие над 80 участници от училища в област Кърджали.

„Зависимостите и наркотиците са опозиция на живота. Ако избереш живота, не избираш наркотичните вещества и тяхната употреба. Ако избереш зависимостта и злоупотребата с наркотични вещества, всъщност ти се отказваш от живота. Благодаря ви, че с вашата красива младост, избрахте живота!”, каза в стъпителните си думи д-р Сезгин Бекир.

Той припомни мотото на СЗО за отбелязване на 26 юни през тази година, а то е „Хората преди всичко!Спрете стигмата и дискриминацията! Засилете превенцията!”. „Затова ние решихме чрез тази конференция да дадем възможност на младите хора в нашата област да представят своите идеи в три области, в три панела. Идеи, свързани с това как вие виждате света на превенцията, борбата със злоупотребата и трафика на наркотичните вещества. Трите панела ще бъдат фокусирани върху изкуството, литературата и знанието”, каза д-р Сезгин Бекир. Той изрази убедеността си, че тази първа ученическа конференция, посветена на борбата с употребата и трафика на наркотични вещества и със зависимостите, ще стане традиционна с идеята да прерасне в следващите си издания и в национална.

Участниците в областния ученически форум бяха поздравени от кмета доц. д-р Хасан Азис. Той благодари на председателя на ОСНВ д-р Сезкгин Бекир за неговата ангажираност по темата за борбата с наркотиците и зависимостите и подчерта, че благодарение на това ОСНВ в Кърджали е сред най-активните организации в страната.

„Радвам се, че община Кърджали е част от тази организация и е партньор на тази областна конференция. Готов съм при подготовката на следващите издания община Кърджали да бъде съорганизатор и домакин на вече Национална конференция за борба със зависимостите. Защото това не е тема само за Кърджали, а е тема за цялата страна за младите хора, независимо дали се намират в Кърджали, Пловдив, Русе, Бургас или в Самоков, примерно.”, подчерта кметът.

Той определи всички млади хора, които са се ангажирали с темата за борба със зависимостите, участниците в първата в страната областна конференция на тази тема, като смели хора. „Вие сте хора отговорни, хора, които сте осъзнали значението и риска от зависимостите и употребата на наркотици”, каза доц. д-р Хасан Азис. Той се обърна към младите хора с апел да помогнат на техни връстници, които вече са попаднали в мрежите на зависимостите, да разговарят с тях, да генерират идеи как да излязат от тези зависимости. „Подайте ръка на тези приятели. Бъдете част от решението на проблема, а не част от него” , призова градоначалникът.

Доц. Азис предложи да се направи всичко възможно решенията от днешната конференция да бъдат описани в сборник, който да стане достояние на останалите 27 Общински съвети по наркотични вещества в страната. „Всъщност нека това да бъде  началото на подготовката за Първата национална конференция за борба със зависимостите, чийто домакин ще е Кърджали.

В отговор на това предложение председателят на ОСНВ в Кърджали д-р Сезгин Бекир поясни, че с работата и решенията на тази първа ученическа конференция по темата ще бъдат запознати всички останали общински съвети по наркотични вещества в страната още на 28 юни, което ще стане на техен национален форум в Перник.

Поздравление към участниците във форума отправи и началникът на РУО Кърджали Ангелина Костова. „За мен като човек свързан с образованието и възпитанието на учениците, а и като родител, е много важно все повече последователи да има като вас, които да избират живота, а не зависимостите. Благодаря на ОСНВ за всички дейности и инициативи, които предприемат, защото всяка една инициатива умножава, поне двукратно, своите последователи. Нека повечето от вас в залата привлекат все повече съмишленици и надявам се тази конференция да стане наистина традиционна, да бъде във все по-големи зали, все повече млади хора да избират наистина живота, а не зависимостите!”, каза Ангелина Костова.

 

Още снимки
 Прочитания: 346 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign