Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

С над 2500 раздадени порции ашуре и послания за мир и разбирателство премина празника „Ашуре” в Кърджали

 05 Август 2023

Пет казана с над 2500 порции ашуре бяха раздадени днес на Пазара на производителите в Кърджали по повод Деня „Ашуре”, честван и от мюсюлмани, и от християни. Празникът се организира за 17 път от община Кърджали и побратимената й община Осман Гаази, Бурса.

Тази година той се провежда в рамките на Месеца на Турция в Кърджали и е по повод 100 години от основаването на турската република. Сред официалните лица бяха кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис, кметът на община Осман Гаази, Бурса Мустафа Дюндар, генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, народните представители Адлен Шефкед и Елван Гюркаш, заместник кметът Тунджай Шюкрю, секретарят на общината Себахатин Риза, районният мюфтия Басри Еминефенди и енорийският свещеник отец Петър Гарена.

В приветствието си към дошлите да уважат празника кметът доц.д-р Хасан Азис изтъкна, че Денят „Ашуре” в Кърджали се е превърнал в символ на приятелството и взаимопомощта. „Той отдавна излезе извън границите на Кърджали и стигна чак до община Осман Гаази, Бурса. Сигурен съм, че посланието за добруване, комшулук и взаимопомощ между хората е най-голямата ценност в днешния свят. Когато на 300 километра от тук се води война, Кърджали е добрият пример за това как хората могат да живеят в мир и разбирателство. И не случайно Кърджали е известен в страната и по света като столица на толерантността”, каза доц.д-р Хасан Азис.

По думите му Кърджали е единственото място, където празникът ашуре се провежда на пазара, където минават не само кърджалийци, но и гости от Турция, а също и хора, които отдавна вече живеят в Европа. „17-та поредна година празнуваме „Ашуре”. Средно по 3 хиляди души опитват от вкусния десерт. Това означава, че най-малко 51 хиляди души са вкусили от него. А това са 51 хиляди наши послания за толерантност, разбирателство и комшулък. Благодаря ви, че сте тук и за това, че ще бъдете посланици на символа на ашурето в Кърджали, България, Европа, Америка и в целия свят”, каза в словото си кърджалийският градоначалник.

Приветствие към присъстващите произнесе Генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю. „Ашурето е десерт, който в съдържанието си включва различни съставки. Резултатът е едно вкусно ястие. Затова то много подхожда на Кърджали и хората живеещи тук”, изтъкна Корхан Кюнгерю.

Дошлите да споделят от ашурето бяха поздравени също от кмета на Осман Гаази, Бурса, Мустафа Дюндар. „Основната идея, заложена в ашурето е, че произхожда от недоимъка и немотията и събира в себе си различни съставки. Ето как днес ашурето ни събира – община Кърджали и община Осман Гаази, мюсюлмани и християни, българи и турци. Всички заедно се събрахме на едно място в една хармония. Нека цял свят вземе пример от Кърджали – как заедно може да се живее и как проблемите могат заедно да се разрешат”, каза кметът на Осман Гаази, Бурса.  

С послания за мир и разбирателство гостите на празника бяха поздравени и от енорийския свещеник отец Петър Гарена и районния мюфтия Басри Еминефенди.

Още снимки
 Прочитания: 934 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign