Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Обучават служители от 10 социални услуги в Кърджали на социално предприемачество при работа с хора с увреждания

 12 Септември 2023

Фондация „Ателие за идеи ДЕКОР” организира обучение на служители в социални услуги, тема на което е социалното предприемачество за хора с увреждания. То се провежда от 11 до 13 септември в Кърджали. В рамките на форума е предвидено създаване на продукти от хора с увреждания, готови за пазарна реализация, етапите, през които трябва да се премине за целта, как на практика става това и в крайна сметка постигане на удобна за пазара визия на изработваните продукти.

Участниците в събитието, служители от 10 социални услуги,  се запознават с отговорите на въпроси като какво е социално предприемачество? Какви са ползите и проблемите при осъществяването му? Какво е на практика бизнес с кауза и каква е мотивацията за включване в него?

Идеята за социално предприемачество и създаване на трудова заетост за хора с увреждания датира отпреди 2-3 години, когато кметът на община Кърджали доц. д-р Хасан Азис предлага на ръководителите на социални услуги да създадат такава възможност за хората с увреждания, разказа един от организаторите на събитието Мюжгян Адем, която е ръководител на Центърът за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Кърджали и ръководител на Центъра за социална рехабилитация и интеграция.

„В резултат на преследване на тази цел ние се свързахме с Фондация „Ателие за идеи ДЕКОР”, която работи с хора с увреждания, като създава краен продукт, а именно вълнени топки за сушилня. Те са изработени от натурални продукти и са лесни за изработване от хора с увреждания. Така възникна идеята да поканим директора на фондацията Таня Цветкова в Кърджали и в рамките на два дни тя да обучи служители на социални услуги. Те от своя страна да предадат своите знания на хората с увреждания, на които се предоставя услугата”, поясни предисторията на днешното събитие Мюжгян Адем. По думите й това е една изключителна възможност за хората с увреждания, която ще осмисли тяхното ежедневие, а и ще улесни работата на социалните услуги.

В „Ателие за идеи ДЕКОР” се произвеждат основно продукти от вълна, и основно топки за сушилня. „Затова съм и тук в Кърджали, за да споделя с колегите от социалните услуги своя опит, да им покажа процеса на изработка на топките за сушилня. А по този начин се надявам, че поставяме основите на едно бъдещо ползотворно сътрудничество”, разказа председателят на фондацията Таня Цветкова. Според нея хубаво е да се популяризира идеята за социалното предприемачество, която не е много популярна в нашата държава. „В повечето случаи хората с увреждания са или в дома си, или изолирани в социалните услуги. А чрез труда си те ще могат да се интегрират и да се развиват като личности”, подчерта Таня Цветкова.   

Още снимки
 Прочитания: 599 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign