Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Днес започна монтажа на чешмата “Айше молла”.

 11 Август 2007

В събота,11 август 2007 г. започна монтажа на чешмата “Айше молла”.Тя е изработена от Иван Ненков по проект на архитект Танер Моллаахмед. Чешмата е от червен гранит, с 2 чучура, обясни г-н Ненков.По професия той е строителен инженер, член е на Фонда на Съюза на българските художници .Негово дело са фонтаните на софийския площад “Славейков”, пред кметството в Бургас, мемориала на Илинденско-Преображенското въстание на Предела, който бе открит миналата година от президента Георги Първанов.

Общественият проект - Възстановяването на чешма “Айше молла”, е част от инициативата на община Кърджали за създаване на нови и възстановяване на старите символи на Кърджали. Създаден е Инициативен комитет, в който участват община Кърджали, Ротари клуб и фондация “Истикбал”.Стойността на проекта е 55 000 лв. като средствата ще се набират от дарения чрез продажба на картички с уникални номера .Открити са и банкови сметки.
Кметът на общината отказа дарения на чужденци за възстановаване на чешмата, тъй като идеята е този символ да се роди за нов живот с усилията на всички кърджалийци .Имената на дарителите ще бъдат вписани в чешмата.


 Прочитания: 3878 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign