Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Над 50 са потребителите, които са ползвали услугите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция за лица с психични разстройства и интелектуални затруднения до ноември

 27 Ноември 2023

Над 50 потребители на социалната услуга по проект „Социално включване на лицата с психични разстройства и с интелектуални затруднения“, чийто бенефициент е община Кърджали, са били обслужени от януари на 2022 година до ноември 2023 година. Това стана ясно по време на заключителната пресконференция по проекта, която се проведе в голямата зала на Бизнес инкубатора. Освен ръководният екип по проекта, начело с ръководителят Ширин Сюлейман, в нея участваха и заместник-кметът Даниел Делчев, както и представители на социални услуги в община Кърджали. 

Проектът се осъществява с финансовата помощ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Неговата продължителност е общо 22 месеца – от 21 януари 2022 година до 30 ноември 2023 година, и е на стойност 1 175 012,93 лева.

Постигната е устойчивост по проекта, като дейностите по него ще продължат да се реализират и след 1 декември 2023 година като делегирана от държавата дейност. Услугата е включена в Националната карта на социалните услуги в България, подчерта Ширин Сюлейман.

Тя представи реализираните дейности ,постигнатите цели и   резултати от изпълнението на проекта.

По думите й общата цел на проекта е функционирането на съвременна, подходяща и рентабилна социална инфраструктура в община Кърджали, която да осигури благоприятна среда  за предоставяне на качествена и ефективна услуга в общността и да допринесе  за развитието на социалната политика на община Кърджали.

В рамките на проекта е създаден Център  за социална рехабилитация и интеграция за лица с психични разстройства и интелектуални затруднения, който е разположен на третия етаж на бившето студентско общежитие на бул. Беломорски в Кърджали. Центърът е с капацитет от 40 места, а екипът се състои от 15 души – управител социални работници, психолог, логопед, рехабилитатор, медицински специалист,  трудотерапевт, арттерапевт, юрист, хигиенист и шофьор. За целите на центъра е осигурен и автомобил.

Сред специфичните цели по проекта са създаване на възстановяване на умения за самостоятелен начин на живот на лицата с увреждания, пълноценното им включване в общността на лицата с психични разстройства и интелектуални затруднения, изграждане на трудови умения, осигуряване на качествена грижа за лицата с увреждания в Община Кърджали.

 

Още снимки
 Прочитания: 378 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign