Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

НЕ СИ САМА! Благотворителна изложба в подкрепа на работата с жени, пострадали от домашно насилие или жертви на трафик

 12 Декември 2023

Две жени съмишленички и участнички в общи каузи на Фондация П.У.Л.С - организация, която пулсира с проблемите на хората пострадали от насилие и трафик на хора, а отскоро стартира и първия си общностен проект в град Кърджали в партньорство с доброволците от клуб „Доверие“ - представят първия си арт проект в полза на каузата „Не си сама“. Двете авторки – Иглика Кръстева от Фондация „П.У.Л.С.“ и Айгюл Гази от клуб „Доверие“ – се срещат по време на серия обучения, които се провеждат в Кърджали с подкрепата на Български фонд за жените за оказване на помощ на жертви на домашно насилие и трафик на хора. С доброволците от клуб „Доверие“ се провеждат серия от срещи, събития и обучения, целта на които е да повишат знанията и чувствителността на хората по темите за домашното насилие, както и за възможностите за подкрепа.

Опитът на „П.У.Л.С.“ и на социалните работници и педагози, които работят във фондацията, е впечатляващ за кърджалийските доброволци, между които е и Айгюл Гази, която казва: „Това е организация с 24-часови програми за кризисна подкрепа, в която почти всеки ден се случва да бъде спасен един човешки живот, а ежегодно се осигурява подкрепа за над 300 жени, деца и мъже, пострадали или в риск от насилие и/или трафик на хора. Повече от 10 000 случая са стигнали до тях и това не са само цифри, а човешки съдби, в които те са допринесли за промяна към по-добро. Опитът изглежда неподражаем, но ние се учим от него!“.

Иглика Кръстева е професионален педагог в „П.У.Л.С.“, а Айгюл Гази е социален работник в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания във Веселчане, но и двете използват своя творчески потенциал да прилагат терапии с помощта на арт техники и чрез вдъхновението, което визуалните изкуства могат да осигурят на човек, който търси себе си след тежка криза на насилие. И двете ползват на пръв поглед нестандартни техники за работа – любимата им са „картините от вълна“, но точно това ги обединява за идеята да покажат първия си съвместен творчески проект "Живи картини от вълна" в Арт галерия Кръг като благотворителна изложба. Представени са 40 работи, а събраните суми ще бъдат насочени към оборудване на Клуб „Доверие“ в Кърджали в полза на всички, които имат куража да потърсят помощ и да повярват, че може да има живот без насилие.Изложбата е част от Програмата за културни прояви на Община Кърджали за м. декември 2023 г.и е открита за посещения от 14 декември в Арт галерия Кръг.

 


 Прочитания: 542 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign