Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Община Кърджали има готовност да подаде жалби до МРРБ за всички 35 неодобрени за саниране блокове

 16 Януари 2024

Община Кърджали има готовност да подаде жалби до управляващия орган за всички Сдружения на собственици, чиито проекти не бяха одобрени в първия етап на процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“.

Това стана ясно по време на среща, организирана от ръководството на общината, със заинтересованите страни.

Въпросите от страна на хора от отпадналите многофамилни жилищни сгради бяха много. Те изразиха основно съмнения по отношение на обективността при класирането на проектните предложения. Бяха отправени въпроси и за получените точки при оценяването, както и за изчисленията на общината и как при идентични блокове едни са одобрени, а други - не.

На всеки въпрос беше даден отговор от заместник-кмета на община Кърджали Даниел Делчев, Осман Алиев – старши юрисконсулт в общината и Надежда Цветова - началник отдел „Стратегическо планиране и управление на проекти”.

Близо два часа и половина продължи срещата, в края на която бе стигнато до общо решение - от утре Сдруженията на собственици ще могат да се срещат с представители на община Кърджали, за да подготвят жалби във връзка с неодобрените си проекти.

Имаме готовност да подадем 35 жалби т.е. на всички неодобрени проекти, стига те да желаят, категоричен беше заместник-кметът Даниел Делчев.

Неговата препоръка е да се ускори процесът, тъй като 14-дневният срок за обжалване изтича на 22 януари.

Юристите на община Кърджали имат готовност да подготвят типови жалби, но за всяка сграда има конкретика по оценителните листи и за това се налага съдействие от страна на одиторите, които са извършили енергийното обследване на многофамилните жилищни сгради.

Трябва да се види точка по точка как са оценени и дали имаме основание да обжалваме някъде за това, че блокът е получил по-ниска оценка, паднал е надолу в класирането и съответно не е сред одобрените, подчерта Делчев.

От 43 подадени проектни предложения от община Кърджали, одобрените проекти са 8 на обща стойност малко над 13 милиона лева. В резервния списък остават 35 проекта.

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 516 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign