Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Празник на Терлика – второ издание в Дъждовница

 29 Август 2007

На 1 септември 2006 г. в село Дъждовница се проведе първият празник на Терлика – като обща инициатива на Община Кърджали и Младежки център Кръг. В него взеха участие танцови и певчески състави от Кърджали и съседните общини, както и гости от чужбина. Участваха и търговци на занаятчийски произведения. Този съвсем нов празник беше успешен опит да се открие местен символ, който може да играе ролята на рекламно „лице” и да провокира инициативата на жителите на кметството, въображението на младите хора и децата. Резултатът: увеличава се туристическата атрактивност на малкото село, дава се тласък на развитието на занаятите и местния културен живот. Ето защо концепцията на празника включва ежегодното превръщане на скромния терлик в голяма атракция!
По време на първото издание на празника жителите на Дъждовница заедно изплетоха 5-метров многоцветен терлик. За тазгодишното издание ще бъде изработена 6-метрова виенска торта във форма на терлик – весела връзка между малкото село с европейската празнична кухня.
Второто издание на празника на Терлика е доказателство, че той става традиционен за жителите на кметството – своеобразен събор, включващ културна програма, турнири и представяне на традиции, който ще се провежда всяка година по едно и също време и постепенно ще разширява броят на участниците и гостите.
Освен тортата-терлик, от която ще получат парче всички участници и гости, ще бъдат подготвени и няколко казана с традиционния кешкек. Ще бъде представена инсталация на огромен цъфнал тютюн, изработена от 8 преподаватели и студенти от Факултета по изкуства и дизайн към Техническия университет Ялдъз в Истанбул, които работят в селото от 20 септември в партньорство с Кръг. Предвижда се и целодневно участие на местни музиканти. Гостите ще получат и подаръци, подготвени специално за празника.

Програмата по часове:
10.00 – 11.00 ч. – Официално откриване и разрязване на Тортата от кмета на Община Кърджали инж. Хасан Азис.
11.00 – 13.00 ч. – Културна програма с участие на гостуващи състави от цялата община.
13.00 – 14.00 ч. - Празничен кешкек.
14.00 – 16.00 ч. – Турнир.
16.30 – 17.00 ч. – Награждаване на победителите.
17.00 – 20.00 ч. – Младежка дискотека. Прочитания: 2326 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign