Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В Дома на културата бе открита Деветата национална ученическа конференция „Личности и събития, повлияли на човешката история“

 05 Април 2024

Тази вечер в Дома на културата официално бе открита Деветата национална ученическа конференция по история  „Личности и събития, повлияли на човешката история“ с подтема „Атентати, преврати, революции и граждански войни”. Тя се организира от Школа „ИстОрика” в СУ „П.Р. Славейков” със съдействието на община Кърджали. Включена е в Националния календар на МОН за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2023/2024 година.

Гости на откриването на престижния ученически форум бяха заместник-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова, експертът в МОН Радостина Николова, експертът в РУО-Кърджали Даниела Апостолова и разбира се журито, което ще оценява разработките на учениците в лицето на преподавателите в СУ „Св. Климент Охридски” проф. Диляна Ботева – Стара история и тракология, доц. Румяна Христиди – съвременна българска история,  и проф. Надя Манолова – История на българското възраждане и доц. Александър Сивилов – съвременна история. 

Конференцията откри директорът на СУ „П.Р. Славейков” Милко Багдасаров като пожела успех на участниците в нея. Преди това прозвуча химна на Република България.

Приветствие от свое и от името на кмета Ерол Мюмюн поднесе заместник-кметът Веселина Тихомирова:

 „Изключително удоволствие е да видиш толкова много млади хора, които са проявили интерес към този форум. С удовлетворение научихме, че предварителните заявки за участие тази година са достигнали рекордния брой от над 160, а допуснатите за участие са 148 доклада и разработки на ученици от 35 училища от цялата страна. Поздравления за всички, допуснати за участие. Темата на националната конференция за 9-тото й издание е благодатна и даваща възможност за богат избор на идеи. Убедена съм, че утре "Петко Рачов Славейков"ще бъдат представени много и интересни гледни точки”, каза в приветствието си към участниците в конференцията Веселина Тихомирова.

Ръководителят на школа „ИстОрика” Димитър Димов припомни темите и лекторите в предходните издания на Националната ученическа конференция и съобщи новината, че в настоящото й издание ще бъде връчена и нова награда, извън тези присъдени от журито. Това е наградата „ИстОрИкар” – комбинация от думите „ИстОрика” и „Икар”. Тя ще бъде присъждана по преценка на учениците от школата по история в СУ "П. Р. Славейков”.

В приветствието си към участниците в конференцията проф. Диляна Ботева съобщи и още една новина, която тя определи като кауза. В академичния съвет на СУ „Св. Климент Охридски” вече е внесено аргументирано предложение призьорите от Националната ученическа конференция по история да бъдат приемани във висшето учебно заведение без приемен изпит. „Надявам се от следващата учебна година това наистина да бъде факт.”, каза проф. Ботева.

Рекорден интерес към ученическия научен форум отчитат и организаторите. В него със свои разработки участват представители на 35 училища от 21 населени места от цялата страна. Участниците са 150 при предварително подадени 160 заявки.

В продължение на следващите два дни /събота и неделя/  ще бъдат представени над 70 разработки по темата, при 60 в предишното издание на националната ученическа конференция. Сред тях най-разпространената форма е докладът – 24 броя, следвана от 20 презентации, 17 есета и 14 видеоматериали.

 

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 372 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign