Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Конкурсът за детска рисунка „Родопски багри” става на 10 години

 25 Април 2024

За десета поредна година Общински детски комплекс обявява провеждането на Областния конкурс за детска рисунка на тема „РОДОПСКИ БАГРИ”, в памет на именития кърджалийски художник Джемал Емурлов – Джими. Конкурсът е включен в Културния календар на Община Кърджали, а негови организатори са Община Кърджали и  Общинският детски комплекс, с подкрепата на РУО Кърджали и СУ „Владимир Димитров – Майстора”.

         Целта на конкурса е да популяризира творчеството на художника Джемал Емурлов – Джими, да открива и популяризира детските таланти в областта на изобразителното изкуство и  предоставя възможност за творческа изява.

Темата „Родопски багри” е много близка до творбите на Джемал Емурлов. Тя дава възможност на децата за творческа интерпретация на природата, миналото, родопски митове и легенди, етнографски мотиви (обичаи, носии, бит),  паметници на културата,  фолклор, мултиетническа среда и др.

Според регламента на конкурса в него могат да участват всички деца и ученици на възраст от 6 до 19 г.  Рисува се само с акварелни и темперни бои.   Размер на  рисунката 35/50 см., без  паспартиране.

На гърба на всяка творба трябва да има следната информация: трите имена на автора, възраст и клас, училище, извънучилищно звено, заглавие /ако има/, име и фамилия на ръководителя, телефон.

Класирането на участниците  ще се извърши в три възрастови групи: І група –  6 – 10 г., ІІ група –  11 – 14 г., ІІІ група – 15 – 19 г. Ще бъдат присъдени  І, ІІ и ІІІ награда за всяка възрастова група, поощрителни награди и специални награди.

Срок за получаване на рисунките - до 20 май 2024 г. на адрес: 

гр.Кърджали 6600ул.”Полковник Дервингов” №1, п.к. 102ЦПЛР-Общински детски комплекс, за конкурса. 

Телефон  за информация: 0361 6 23 24.  

Официалното откриване на изложбата „Родопски багри” ще се проведе на 6 юни 2024 г. от 15 часа в галерията на ОДК. 

Джемал Емурлов – Джими е известен български художник живял и творил в Кърджали. Роден е през 1948 г., завършил Художествена академия в София, председател на Съюза на българските художници в Кърджали, учител по изобразително изкуство в СУ ”Владимир Димитров – Майстора”, основател на Арт галерията в града.  Негови картини се намират в художествените галерии на почти всички областни градове на България, в много частни колекции в чужбина, а също и в Националната художествена галерия.

През 2008 г. Джемал Емурлов – Джими е обявен за почетен гражданин на Кърджали. Напуска този свят през 2014 г. Неговото творчество е  посветено на неповторимото излъчване на обикновения човек, обаянието на женския образ и на красотата на Родопите.

 


 Прочитания: 261 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign