Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали отбеляза 122 години от Съединението

 10 Септември 2007

С общоградско честване Кърджали отбеляза националния празник за Съединението на Източна Румелия към Княжество България през 1885 г. Тържеството бе организирано от община Кърджали и започна с марш на гвардейския отряд на ГПЧЕ “Хр. Ботев” от паметника на Левски до Паметника на освободителите в Градската градина.
“ От дистанцията на времето ние сме длъжни да прочетем по новому и задълбочено поуките и уроците от Съединението. Първият и най-голям урок е, че България винаги е успявала, когато е била единна, когато са загърбвани политическите пристрастия, партийни егоизми и лични сметки.
Днес, когато сме се събрали да отдадем дължимата почит към героите на Съединението, от позицията на изминалите 122 години, можем да кажем, че историята отсъди: Съединението е велико дело. То е едно от най-забележителните събития в българската история. За нас, днешните хора, то е преди всичко един път към преоткриването, към развитието, към отстояването на нашата национална едентичност в голямото семейство на обединена Европа.”, каза в привественото си слово кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис.
Сред официалните лица на празника бяха областният управител Ангел Коджаманов, директорът на ОДП- комисар Стефан Ангелов, енорииският свещенник отец Петър и изпълняващият временно длъжността районен мюфтия- Шабанали Ахмед
Венци и цветя пред Паметника на Освободителите поднесоха представители на държавни и общински институции, обществени организации, политически партии и граждани.


 Прочитания: 1919 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign