Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Днес и утре в Кърджали се провежда Първата национална конференция с младежи към ОСНВ

 20 Май 2024

Днес и утре Кърджали е домакин на Първата национална конференция с младежи-доброволци към Общинските съвети по наркотични вещества, организирана от ОСНВ и Превантивно-информационния център Кърджали. Мотото на форума е „Аз съм млад и избирам живота”. За участие в него пристигнаха доброволци от 13  градове в страната, а именно от Русе, Разград, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Хасково, София, Смолян, Плевен, Варна, Пловдив, Ямбол, Кърджали.

Гости на конференцията са заместник-кметът Веселина Тихомирова, началникът на отдел „Здравеопазване и социални дейности” Нермин Мехмед, Представителите на Министерството на здравеопазването Славейка Николова – секретар на Националния съвет по наркотични вещества, Венда Зидарова – началник отдел „Контрол на наркотичните вещества”, Огнян Тончев – експерт в отдела, Валентина Маринова – експерт в Дирекция „Психично здраве и превенция на зависимостите” към Националния център по обществено здраве и анализи, Стели Джамбазова – председател на БМЧК, Светломира Димитрова – директор на Секретариата на ОбС на БЧК Кърджали.

Участниците във форума бяха поздравени с едно музикално изпълнение на гайда от Йоан Петров от НЧ „Родопски фар” и Школа по гайда в Дома на културата.

За да открие конференцията водещите – доброволци от ОСНВ Кърджали, дадоха думата на председателят на Съвета д-р Сезгин Бекир. В приветствието си той изтъкна, че организирането и провеждането на Национална младежка конференция на доброволците от ОСНВ в България е отдавнашна мечта, която е намерила своето сбъдване именно в Кърджали.

„Младежите-доброволци към ОСНВ са нашите ней-добри помощници да направим така, че да се намали разпространението, употребата и злоупотребата на психо-активни вещества сред най-уязвимите – младите хора на България”, подчерта в приветствието си д-р Сезгит Бекир. И благодари на участниците във конференцията, че са приели доброволцеството като лична кауза. „Вярвайте, че вие спасявате човешки животи, правите така, че наркотичните вещества да са все по-малко опасни за вашите връстници и сте най-добрите експерти, които може им помогнете., каза още д-р Бекир.

От свое и от името на кмета Ерол Мюмюн участниците във форума бяха поздравени и от заместник-кмета Веселина Тихомирова.

„Истински съм развълнувана, че точно вие – младежите сте приели присърце тази толкова важна задача – да сте медиатори спрямо вашите връстници и да ги запознавате и информирате с рисковите, които крие употребата на наркотични вещества.

Това означава, че вие сте поели на плещите си една нелека отговорност, въпреки вашата младост. И трябва да се гордеете с това!

Наркотиците и упойващите вещества се превърнаха в бич за нашето общество през последните десетилетия .

Точно затова е изключително значимо вашето отношение, информираност и образованост по темата.

Така че, да можете да предадете вашите знания на вашите съученици и връстници.”, каза Веселина Тихомирова. Пожела успех на Първата национална конференция с младежи-доброволци към ОСНВ и ПИЦ в страната.

Форумът продължи със споделяне на добри практики чрез предварително подготвени презентации от младите доброволци. Първата от тях беше на председателя на БМЧК Стели Джамбазова.

 

Още снимки
 Прочитания: 190 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign