Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, ученици мериха сили в състезание „Гражданите и местното самоуправление”

 27 Юни 2024

На 26 юни, в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“,  се проведе състезание „Гражданите и местното самоуправление” с участието на отбори от   ЕГ „Христо Ботев“, СУ „ Йордан Йовков“, СУ „Отец Паисий“, СУ „П. Р. Славейков“,  ПГТ „Проф.д-р Асен Златаров“,  участници от ДМП към ЦПЛР – ОДК – Кърджали.

Състезанието включваше:

Първа част: обща игра Кахут  - участниците отговориха на 20 въпроса от затворен тип, които провериха знанията им за местното самоуправление;

Втора част: Казуси - Всеки отбор получи казус, чието решение представиха пред журито и публиката;

Трета част: Симулиция – отборите влязоха в различни роли за една и съща ситуация и трябваше да представят своята идея, да направят конкретни предложения пред местната власт и да потърсят партньорства с други заинтересовани страни.

Отборите бяха оценявани от жури в състав: д-р Сезгин Бекир, общински съветник и председател на журито; г-н Гроздан Колев – общински съветник; г-жа Ширин Сюлейман – началник отдел в Община Кърджали, г-н Себахтин Риза – началник отдел в Община Кърджали; г-жа Даниела Апостолова - старши експерт по обществени науки и гражданско образование и Религия в РУО – Кърджали; г-жа Василка Григорова – член на УС на СИР – Кърджали решава.

Г-жа Росица Средкова и Рая Карамилева бяха водещи на състезанието. Гости бяха представители на Община Кърджали, директори на училища, ученици и млади хора. Да подкрепят участниците, в залата бяха и представители на Фондация „Америка за България”.

Състезанието протече много динамично и вълнуващо. Всички участници показаха знания за местното самоуправление, за структурата и функциите на местната власт, познаване на нормативните документи. Те демонстрираха умения за работа в екип, за анализиране на конкретни казуси и ситуации, за представяне на идеи и решения, както и желанието си да бъдат активни граждани.

Журито беше затруднено при оценяването на отборите, представянето беше изключително равностойно.

Докато се обработваха резултатите, г-жа Маргарита Атанасова, преподавател във филиал „Любен Каравелов” на ПУ „Паисий Хилендарски”, представи пред аудиторията резултатите от анкетно проучване сред гражданите на община Кърджали, проведено по проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“. Тя акцентира върху мнението на гражданите за местното самоуправление, важните проблеми и приоритети за община Кърджали. Пълният доклад, изготвен въз основа на анализа, ще бъде публикуван на платформата „Кърджали за теб”: https://zateb.kardjali.bg/

Изключително вълнуващо беше обявяването на резултатите от председателя на журито д-р Сезгин Бекир. Той поздрави участниците за достойното представяне и подчерта, че всички са победители, защото активното участие на младите хора и всички граждани в местното самоуправление, е гаранция за по-добро управление и развитие на община Кърджали.

Резултати:

Първо място: СУ „Отец Паисий“ – 118 точки;

Второ място: СУ „П. Р. Славейков“ – 115 точки;

Трето място: ЕГ „Христо Ботев“ -  113 точки;

Следват:

ПГТ „Проф.д-р Асен Златаров“ и СУ „ Йордан Йовков“ с резултат от 109 точки;

ДМП към ЦПЛР – ОДК – Кърджали – 104 точки.

Всички отбори получиха грамоти от Кмета на община Кърджали – г-н Ерол Мюмюн и от Сдружение „Инициатива за развитие – Кърджали решава”. За всички участници бяха осигурени награди.

Г-жа Росица Средкова връчи грамоти на ЕГ „Христо Ботев“, СУ „ Йордан Йовков“, СУ „Отец Паисий“, СУ „П. Р. Славейков“,  ПГТ „Проф.д-р Асен Златаров” и ЦПЛР – ОДК – Кърджали, с благодарност за подкрепата и активното участие в дейностите по проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“.

Състезанието приключи със снимки и перфектен кетъринг, подготвен от учениците от ПГТ „Проф.д-р Асен Златаров“.

Проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“ се изпълнява от сдружение „Инициатива за развитие-Кърджали решава“ в партньорство с Община Кърджали, Регионална младежко сдружение "Кърджали за теб", АРИРИ, ЦПЛР–ОДК – Кърджали, с финансовата подкрепа на  Фондация „Америка за България“.

Още снимки
 Прочитания: 358 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign