Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

24 септември -Ден на река Арда

 18 Септември 2007

С няколко мащабни прояви ще бъде отбелязан тази година Деня на река Арда –24 септември.Те са приети на Общо събрание на Сдружение “Арда “, основен организатор на програмата.
На 23 септемри кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, председател наУС на Сдружение с нестопанска цел “Арда “, ще открие биснесфорум на тема ”Перспективи за развитие на туризма по долината на Арда и възможности за финансиране от ЕС”. Той ще се проведе от 10 до 14 часа в хотел “Кърджали”.В дискусията ще се включат представители от двете съседни области Смолян и Хасково. Очаква се гости на проявата да бъдат и управителите на област Еврос, Гърция и област Одрин, Турция.
Пред участниците ще бъде прожектиран филма “Непознатата Арда –река на три държави “.
На следващия ден – 24 септември от 13,30 до 17,00 часа отново в конферентната зала на хотел “Кърджали ще се състои кръгла маса “Непознатите богатства на Арда “.
В Деня на Арда ще се проведе и първият по рода си артфестивал ”Арда пее и лудува “. Той ще започне в 17.00 ч. с шествие на всички участници и състави през града, предвождани от мажоретен състав и духов оркестър. Шествието ще тръгне от площад “Освобождение” и ще се придвижи по бул.България, ул.”Булайр” до новия мост свързващ централната градска част с кв.”Възрожденци”.След официалното откриване на феста в небето над града ще отлетят балони с послание “За чиста Арда” изписани на три езика-български, гръцки и турски. Езиците на страните през които тече река Арда. Празникът ще продължи с изпълнения на танцови, оркестрови, певчески и театрални състави от общините по поречието на реката.
През двата дни - 23 и 24 септември ще бъдат организирани и други съпътстващи прояви. На 23 септември от 9,30 ще се проведе поход с ученици по бреговата ивица на яз.Кърджали до зоната за отдих на кмество Енчец и почистване на района от битови отпадъци. Сборния пунк за участниците в похода е в кв.”Възрожденци” бензиностанция “Симекс”.
На следващия ден 24 септември от 10 часа във фоайето на Общината ще бъде открита изложба с фотоси от конкурса за ученици от V до VІІІ клас на тема “Непознатите богатства по Арда”.


 Прочитания: 1862 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign