Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Висока оценка получи укрепеното свлачище Кърджали-Енчец

 24 Септември 2007

Тази сутрин вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем посети възстановени след бедствия обекти в Кърджали. Първият инспектиран от министър Етем обект бе “Укрепване на свлачището по пътя Кърджали –Енчец”. Заедно с кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис, народния представител от региона Юнал Тасим, зам. - областните управители Сабахатин Риза и Начо Ковачев, директора на Дирекция “Гражданска защита“ инж. Кирчо Павлов, проектанти и представители на строителни фирми, вицепремиерът премина пеша през цялото възстановено трасе на активизиралото се през март 2005г. старо свлачище.
Г-жа Етем високо оцени работата на кметския екип и институциите, имащи отношение към овладяване на едно от най- големите свлачища в страната. Впечетлена съм от това, което виждам . Направеното показва ефективно използване на отпуснатите средства. Тук за първи път в страната при изпълнение на обект, финансиран по линия на Междуведомстваната комисия за възстановяване и подпомагане, е приложен нов елемент -независим експерт да тества ефективността на вече одобрения технически проект. Това е важна стъпка за проверка и контрол на заданието.
Използването на двойния контрол е гаранция за преодоляване на порочната практика за неефективно използване на отпуснати суми по линия на бедствия и аварии и ще настоявам да се включи в общия правилник на Междуведомствената комисия, заяви след огледа министър Емел Етем.
Проектите, свързани с овладяване на свлачищата са едни от най-сложните по своя характер. Тяхното изпълнение изисква много средства и усилия и добрият контрол е много важен, за да не се стига до примера с Оряхово, където вече 5 години при вложени огромни финансови средства, въпросът чака решение, коментира още вицепремиерът.
При овладяването и укрепването на свлачището по пътя Кърджали - Енчец са усвоени 3 588 000 лева, отпуснати от постоянната комисия при бедствия и аварии към МДПБА в периода 2006-2007г. През последните 12 месеца на обекта са извършени редица геоложки и технически дейности. Сред тях са изграждане на дренажи, на анкерна система по цялата дължина на трасето засегнато от свлачището, на подпорни стени и пилоти, оформяне на пътното платно и терасиране на района. С въвеждането в експлоатация на пътната отсечка Кърджали-Енчец е възстановено нормалното движение към 12 населени места в района на бившето свлачище.


Още снимки
 Прочитания: 2541 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign