Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Реката ни събира

 25 Септември 2007

Вчера Кърджали бе домакин на първия по рода си фестивал , посветен на река Арда. Проявата събра много гости. Всички участници, предвождани от гвардейския отряд и мажоретен състав, преминаха по улиците на града. Шествието спря на новия мост, който свързва централната част на Кърджали и кв. Възрожденци .
Реката е тази, която ни обединява не само географски, но и исторически. Тя ни събира независимо от нашия етнос, религия и език. Арда е тази, която е дала живот и на Кърджали, и на много други селища на територията на три съседни държави. Надявам се, че 24 септември ще бъде припознат като празник от всички кърджалийци и всички, които живеят в долината на тази голяма река, празник, който ни събира и обединява в усилията да пазим чиста реката, защото тя е живот и благодат, каза в словото си
кметът Хасан Азис, който е и председател на УС на Асоциацията за развитие на долината на Арда /АРДА/.
След поздравлението на г-н Азис в небето полетяха десетки сини, зелени и бели балони с флаговете на трите държави, през които тече Арда –България, Гърция и Турция и с послание “Реката ни събира “ на трите езика.
Празникът продължи с концерт на танцови и певчески състави от общини по поречието на реката - Кърджали, Момчилград, Крумовград, областите Хасково и Смолян.
Първи на сцената излязоха представителите на смолянското село Арда, откъдето извира реката. С много аплодисменти зрителите посрещнаха и изпълнението на танцов ансамбъл “ Меракли “
Ивайловград, Детски ансамбъл при ОБЦКМД и танцьорите при читалище “Юмер Лютви “ от областния център. Заедно с българските групи в програмата участваха и гости от град Едирне, Турция.
С артфеста вчера приключиха проявите, посветени на Деня на Арда -24 септември. Те започнаха още в края на миналата седмица с организиране на бизнесфорум на тема “Перспективи за развитие на туризма по долината на Арда и възможности за финансиране от ЕС” и кръгла маса “Непознатите богатства на Арда”. В дискусиите участваха представители от двете съседни обаласти – Хасково и Смолян, както и от област Еврос, Гърция. Представен бе и специално изготвения филм за природните богатства, историческото и културно наследство, защитените територии и биоразнообразието по поречието на реката.
Още снимки
 Прочитания: 2046 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign