Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Откриха новия Пазар на производителите в Кърджали

 29 Октомври 2007

В петък официално бе открит новият Пазар на производителите в Кърджали. Лентата прерязаха лидерът на ДПС Ахмед Доган, Вр. и. д. кмет на община Кърджали Нурджан Юсеин и инж.Хасан Азис. На церемонията присъстваха евродепутатът Филиз Хюсменова, депутатите Ремзи Осман и Лютви Местан, вицепремиерът и министър на бедствията и авариите Емел Етем, зам.-министърът на МВР Раиф Мустафа, зам.-министърът на МРРБ Искра Михайлова, отец Петър и районният мюфтия .Церемонията по откриването започна с кратка програма, подготвена от ДМДТ “Кадрие Лятифова”.
Уважаеми съграждани, с откриването на Пазара на производителите ние полагаме едно европейско начало за бъдещо развитие на региона. Нека освен като средство за издигане просперитета на нашия град, неговата територия да се превърне в желана зона за социални контакти и отдих на жителите и гостите на Кърджали , каза в приветствено слово към стотиците присъстващи Вр.и.д. кмет на община Кърджали инж.Нурджан Юсеин.
Особенно развълнуван на Димитровден, професионалния празник на строителите, беше архитектът на новия пазар Олег Николов. Той разказа подробности не само за строежа на пазара , но и за идеята да бъде построен мост за “Възрожденци”, който да свързва квартала с тържището,обособяването на зона за отдих, новите паркинги и детски площадки.
Мнозина твърдяха, че Кърджали не заслужава толкова голяма инвестиция. Не съм съгласен с тях, каза Хасан Азис. Градът ни имаше нужда от този пазар, който е един от най-хубавите в Европа. Ходих многократно при министрите ни, дори стигнах до Брюксел, за да се случи този проект, добави градоначалникът.
Изграждането на Пазара на производителите струва на Кърджали 10 млн. лева. Парите бяха осигурени чрез кредит от банка “Алианц - България”, който ще се изплаща 10 години. Половината от тази сума ще плати Агенция САПАРД след инспекция на обекта в края на годината. Според клауза в договора в следващите 5 години на тържището ще се продават плодове, зеленчуци, цветя и риба. За промишлените стоки, които се предлагаха досега на пазара, се изготвя нов проект - каналът, който минава през пазара, да се покрие и на част от него да се продават промишлени стоки.
Общата площ на Пазара на Производителите обхваща 23 декара общинска земя. Уникално в неговото строителство е покривната конструкция, напомняща за елементи от големите европейски стадиони, изработена от съвременни поликарбонатни материали. По този начин новият пазар се превръща в пример за мащабно европейско строителство.
Изграждането на обекта бе осъществено от консорциум с основни изпълнители , добре познати и доказали се авторитетни кърджалийски фирми- “Ардастрой”, “Симекс”, “Ел. изграждане”, “Екип Холдинг” и “Пътстройинжинеринг”.


Още снимки
 Прочитания: 5154 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign