Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Първа учредителна сесия проведе днес новоизбраният Общински съвет на община Кърджали

 12 Ноември 2007

Първа учредителна сесия проведе днес новоизбраният Общински съвет на община Кърджали. Съгласно закона тя бе свикана от областния управител Ангел Коджаманов, а заседанието откри най –възрастният общински съветник Христо Милев от групата на ГО ”За Кърджали”- ПК “Тракия “.
В залата присъстваха всички новоизбрани 41 съветници и новите кметове на 48 кметства в общината. Те заедно с преизбрания кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис положиха клетва и подписаха клетвените листове в присъствието на председателя на ОИК Величка Георгиева.
Специални гости на учредителната сесия бяха тримата зам.-областни управители Бойка Арабаджиева, Сабахатин Риза и Начо Ковачев, енорийският свещеник отец Петър и районният мюфтия Шабанали Ахмед, шефове на държавни институции, здравни заведения, представители на бизнеса, общински служители и граждани.
Местни избори 2007 са първите, проведени в условия на реално членство на България в ЕС. Те са не само сериозно предизвикателство пред органите на местното управление, но и шанс за развитието на общината през следващите четири години, каза в приветственото слово областният управител инж. Ангел Коджаманов и призова всички новоизбрани общински съветници и кметове на населени места в общината да
отворят широко вратите на кабинетите си , да бъдат по- близо до хората и да се вслушват в различните мнения. В края на тържественото заседание областният управител лично връчи на кмета инж. Хасан Азис символите на държавността - Конституцията и знамето на Р България, флага на ЕС и запис на българския химн, изпълнен от Националния гвардейски духов оркестър.
От трибуната на местния парламент се изказаха и представителите на всички групи съветници.
ДПС има мнозинство в общинския съвет и може да взема всякакви решения, но искам да заявя категорично, че бъдещите решения, които ще гласуваме ще бъдат в интерес на всички жители на общината. Ще бъдем открити за идеите и предложенията на опозицията и ще ги подкрепяме, ако са в името и добруването на хората, каза Сейфи Неджиб.
В рамките на мандата ГО “За Кърджали” като единствена алтернатива на досегашното управление ще бъде точен и своевременен коректив на очертаващия се отново еднопартиен модел на общината. С присъствието си в местния парламент, заявяваме, че ще продължим своята дейност както чрез избраните 11 общински съветници, така и чрез конкретни действия, насочени към решаване на най-важните проблеми на общината, заяви Огнян Иванов от ПП “Политически клуб “Тракия “. Огнян Иванов и останалите му колеги от групата общински съветници изразиха днес своя протест срещу Закона за местните избори като носеха на реверите си баджове с трибагреник и надпис “Протестирам срещу ЗМИ”.Те обясниха, че протестират, защото в местните избори са участвали избиратели, които не живеят в България.
Цвета Караянчева от групата съветници на ПП ”Герб” заяви, че ще работят за прозрачно и отговорно управление на общината през мандата. Тя допълни още, че ще бъдат опозиция, но не на всяка цена и изрази надежда ,че след четири години всички общински съветници ще могат да кажат открито, че Кърджали е европейската столица на Родопите.
По време на заседанието пред присъстващите говори и избраният за общински съветник с листата на СДС от гражданската квота Митко Синабов. В изказването си той подчерта, че е важно всички да обединят усилията си за бъдещето на община Кърджали.
Както изисква ЗМСМА на тържественото заседание днес с тайно гласуване бе избран председател на местния парламент. От залата постъпиха две предложения като номинирани за поста бяха Сейфи Неджиб от ДПС и инж. Никола Пашинов от ГО “За Кърджали”.
След преброяване на гласовете за четвърти пореден път начело на местния парламент застана Сейфи Неджиб. Той получи 27 гласа от упражнилите правото си на вот 41 общински съветници.
Новоизбраният председател на общинския съвет връчи и символите на властта - ключ и кметска огърлица на стария нов градоначалник инж. Хасан Азис.
.

Още снимки
 Прочитания: 2554 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign