Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали с клуб на младия изследовател

 26 Ноември 2007

Клуб на младия изследовател бе открит в края на миналата седмица в СОУ “Св.Климент Охридски”-Кърджали. Лентата преряза директорката на учебното заведение Снежана Тодоринска, а откриването бе придружено с изложба - пленер на тема “Есен в Родопите”. По-късно бе представена и премиерата на научно –популярния филм “Флора 2007”, дело на възпитаниците на училището и техните преподаватели.
Инициативите станаха възможни благодарение на разработения и одобрен проект “Извънкласни дейности по етнография и екология”. Проектът е по програма на МОН и е с продължителност три месеца. Негов ръководител е Тинка Хаджиева.
Работата по един проект свързан с извънкласните форми обогатява децата и им дава възможност извън училище да научат много за тайните на природата и за нейните богатства. По време на трите експедиции с участието на членовете на клуба бяха посетени природни забележителности в района на Кърджали, Джебел и резервата Вълчи дол. Учениците успяха да видят в естествена среда родопски силивряк, райхентахова перуника и дабилен шмак - растения ,които са даденост за нашия регион и не се срещат другаде в страната ни, споделиха преподавателите в училището , разработили по проекта .
На базата на проведените експедиции учениците и техните ръководители вече имат зад гърба си готов научно –популярен филм “Флора 2007”. Той е с продължителност 17 минути. Озвучаването е дело на 11 -класничката Яна Димитрова. Като оператори са се изявили учителките в СОУ “Св.Климент Охридски” Мариана Кирева и Елена Топалова,а сценарият и копмютърната обработка са дело на Маргарита Павлова и Даниела Павлова. Като най-голям успех участниците в Клуба на младия изследовател определят откриването на ново находище на живовлековото усойниче край с. Студен кладенец, община Крумовград .
Участниците в извънкласната форма по етнография, част от проекта, успяха да проучат един от характерните празнично –обредни ритуали , свързан с раждането на децата . Празникът “Новородено “ се среща и при християните , и при мюсюлманите . Подготовката и представянето му предизвика голям интерес сред ученици и гости .

Още снимки
 Прочитания: 2371 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign