Панорамен изглед на Кърджали


Начало Архив на новините

Архив за месец: Февруари - 2017 г.

Започва реставрацията и консервацията на Перперикон по проект „Перперикон-минало за бъдеще”

 01 Февруари 2017
До 28 април трябва да бъдат завършени реставрационните и консервационните работи по обекта в рамките на проекта „Перперикон – минало за бъдеще” по тъй наречения норвежки фонд.

Проведе се първа кметска среща за 2017 година

 01 Февруари 2017
Днес в залата на Бизнес инкубатора в Кърджали се състоя първата за годината кметска среща, в която участваха кметовете на населени места от общината и цялото нейно ръководство в лицето на кмета инж. Хасан Азис, заместниците му Мюмюн Али, инж. Катя Митовска, Веселина Тихомирова и Тунджай Шюкрю.

Инж. Хасан Азис и Браян Стимлър откриха фотоизложбата „Аз видях Америка“

 02 Февруари 2017
С фотоизложбата „Аз видях Америка“ започна 7-мото издание на ежегодния фестивал „Февруари–Месец на Америка” в Кърджали. На откриването в Дома на културата бяха кметът на Кърджали инж. Хасан Азис и съветникът по обществените въпроси в посолството на САЩ Браян Стимлър

За 5 години община Кърджали подпомогна 46 семейства с репродуктивни проблеми

 03 Февруари 2017
Общо 46 семейства с репродуктивни проблеми са подпомогнати с по 2 хиляди лева от Община Кърджали, в следствие на което на 4 от тях са се родили 5 дечица или говорим за близо 10 процента успеваемост на тази благородна инициатива, родила се през 2012 година.

Млади лингвисти мериха сили в превод от английски на български в рамките на дните на Америка в Кърджали

 03 Февруари 2017
Близо 60 възпитаници на три учебни заведения в Кърджали се включиха в организирания конкурс за превод на непознат текст от английски на български език. Той е част от програмата на тазгодишното седмо издание на форума „Февруари-Месец на Америка”

ОБЯВА

 03 Февруари 2017
На 09.02.2017 г., от 10,00 часа, в сградата на "Бизнес Инкубатор" гр. Кърджали, ул. "Отец Паисий" № 12 ще бъде проведено обществено обсъждане на Доклад за оценка въздействието върху околната среда /ОВОС/ за обект: "Въздушна линия /ВЛ/ 400 kV /П/СТ/ "Марица Изток" /Република България/ -П/СТ "Неа Санта" /Република Гърция/".

Дискутираха създаването на Обществен съвет към ОбС

 07 Февруари 2017
Днес се проведе първа работна среща на временната комисия за определяне на състав на Обществен съвет към ОбС – Кърджали и разработване на Правилник за устройството и дейността на Обществения съвет с представители на работодателските организации, синдикатите, общественици, бивши кметове на община Кърджали и др.

Омбудсманът Мая Манолова организира приемна в гр. Кърджали

 07 Февруари 2017
На 9 февруари 2017 г. /четвъртък/ омбудсманът Мая Манолова и екип от експерти на институцията ще се срещнат с граждани от Кърджали.Приемната ще се състои от 11.30 часа в офиса на местния обществен посредник Расим Муса.

Инж. Хасан Азис: Поне един пряк данъчен приход на държавата трябва да стане местен

 07 Февруари 2017
„Към настоящия момент не можем да кажем, че общините са независими от гледна точка на фискалната политика, която се води, защото размерът на общинските бюджети все още е твърде зависим от централния бюджет.

ПОКАНА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ

 07 Февруари 2017
Община Кърджали уведомява обществеността и заинтересованите физически и юридически лица, че организира обществено обсъждане на проект „ИЗГРАЖДАНЕ НА СОЦИАЛНИ ЖИЛИЩА В ГРАД КЪРДЖАЛИ” и на проект на нова НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА НАСТАНЯВАНЕ И ПОЛЗВАНЕ НА СОЦИАЛНИ ЖИЛИЩА В ОБЩИНА КЪРДЖАЛИ.

Напомнят на кметовете, че тяхно задължение е да следят за състоянието на микроязовирите в общината

 08 Февруари 2017
„От всички микроязовири само 5 са потенциално-опасни. Това са Невестино, Мургово, Висока поляна, Соколяне и Жинзифово. Към момента яз. Жинзифово е източен(поради компрометиран преливник), а останалите поддържат свободен обем, достатъчен да поеме предстоящите валежи и снеготопенето”, каза заместник-кметът на община Кърджали Мюмюн Али.

В Месеца на Америка с проява посветена на безопасния интернет

 08 Февруари 2017
С презентация в рамките на Месеца на Америка в Кърджали ще бъде отбелязан Международния ден за безопасен интернет.

Общинско радио Кърджали представя Джордж Гершуин

 09 Февруари 2017
На 10 февруари от 15,30 в музикалната рубрика на Общинско радио Кърджали слушателите ще имат възможност да чуят изпълнения на творби дело на американски композитор и пианист Джордж Гершуин. Предаването е поредна инициатива, част от Месеца на Америка в Кърджали и се реализира съвместно с Дружество „Приятели на САЩ”.

Кметът с поздравителен адрес до участниците в Общото събрание на местните омбудсмани

 09 Февруари 2017
Зам.-кметът на община Кърджали Тунджай Шюкрю и секретарят Сезгин Бекир поздравиха участниците в IХ-тото Общо събрание на Националното сдружение на местните обществени посредници в Р България, чийто домакин е Кърджали.

Съобщение

 10 Февруари 2017
Военно окръжие -Кърджали набира кандидати, отговарящи на изискванията , за войнишки длъжности през 2017 г съгласно Заповед № ОX-29/11.01.2017 на МО.

В Кърджали бе проведено обществено обсъждане на ДОВОС за обект "Въздушна линия 400 kV "Марица Изток"- "Неа Санта"

 10 Февруари 2017
В общественото обсъждане участваха инж. Катя Митовска, зам.-кмет на община Кърджали, експерти от екипа, изготвил проекта, заинтересовани страни, общински специалисти

Община Кърджали и Дом на културата канят кърджалийци на празникаТрифон Зарезан

 10 Февруари 2017
Община Кърджали и Дом на културата канят кърджалийци и гости на града на общоградския празник–Трифон Зарезан! Народното веселие е 14 февруари, вторник, от 17.00 часа пред Дома на културата

ДАМНТ ще проведе обучения на представители на общините с цел превенция на стопанисваните от тях язовири

 10 Февруари 2017
Зам.-кметът на община Кърджали Мюмюн Али взе участие в проведената вчера по инициатива на министъра на икономиката Теодор Седларски среща с представители на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/, на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ и Държавната агенция по метрологичен и технически надзор /ДАМТН/.

Кметът Хасан Азис поиска от Мая Манолова съдействие за решаването на проблема с адресните регистрации в общината

 10 Февруари 2017
Законодателна инициатива за решаване на проблема с издаване на лични карти на граждани, които нямат собствено жилище и не могат да посочат постоянен адрес поиска от националния омбудсман Мая Манолова секретарят на община Кърджали Сезгин Бекир. Искането бе направено от името на кмета Хасан Азис.

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 13 Февруари 2017
ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ – КЪРДЖАЛИ УВЕДОМЯВА ГРАЖДАНИТЕ НА ГР.КЪРДЖАЛИ, ЧЕ ИЗБИРАТЕЛНИТЕ СПИСЪЦИ ЗА ПРОИЗВЕЖДАНЕТО НА ИЗБОРИ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА 26 МАРТ 2017 Г. СА О Б Я В Е Н И КАКТО СЛЕДВА:

П О К А Н А № 2

 13 Февруари 2017
На основание чл. 23, ал. 4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация председателят на Общински съвет Кърджали свиква на 20.02.2017 г. /понеделник/ от 10.00 ч. в голямата зала на „Бизнес инкубатора” заседание при следния проекто-дневен ред:

Арх. Делин Запартов е назначен за вр.изпълняващ длъжността главен архитект

 13 Февруари 2017
Арх.Делин Запартов е назначен със заповед на кмета инж.Хасан Азис за Временно изпълняващ длъжността главен архитект на община Кърджали до провеждане на конкурс.

Млади хора ще говорят за приятелството

 14 Февруари 2017
Регионалната библиотека „Н.Й.Вапцаров” ще бъде домакин на поредната проява от Месеца на Америка в Кърджали, която ще се проведе на 16 февруари 2017 г. от 11 ч.

Дискусия "Любовта е вечна"

 14 Февруари 2017
В събота в ОДК гр.Кърджали, по инициатива на Детски и младежки парламент, се проведе и дискусия по метода Световно кафене "Любовта е вечна!", посветена на Деня на влюбените.

400 валентинки от младежите на ОбСНВ за кърджалийци

 14 Февруари 2017
За поредна година младежите от Общински съвет по наркотични вещества – Кърджали посрещнаха Деня на влюбените със своя инициатива. С изработените от тях близо 400 валентинки, днес те изненадаха не само своите връстници в учебните заведения на областния град, но и работещите в общинска администрация Кърджали.

Обсъдиха правилника на дейността на Обществения съвет към Общински съвет Кърджали

 14 Февруари 2017
Работна среща за обсъждане на проекта за правилник на дейността на Общественият съвет към Общински съвет Кърджали се проведе днес.

РИМ Кърджали се представя с два обекта в 10-та Национална археологическа изложба „Българската археология-2016”

 14 Февруари 2017
С два археологически обекта се представя РИМ Кърджали в 10-та Национална археологическа изложба „Българската археология-2016”, която се открива днес в столицата. Това съобщи директорът на музея в Кърджали Даниела Коджаманова.

Антония Костова стана "Винар на годината"

 15 Февруари 2017
С традиционният конкурс „Винар на годината” бе отбелязан празникът Трифон Зарезан в Кърджали. За поредна година веселието, което бе открито от бога на виното Дионис, се проведе пред Дома на културата, а за да връчат отличията на най-добрите винари бяха дошли двамата зам.-кметове - Тюнджай Шюкрю и Мюмюн Али.

Конкурс за есе на тема: „Левски днес”

 15 Февруари 2017
Днес изтича крайния срок за изпращане на творби за участие в обявеният от Община Кърджали, Общински комитет „Васил Левски”, Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров” и вестник „Нов живот” конкурс за написване на есе на тема „Левски днес”.

Покана

 15 Февруари 2017
Ръководството на Община Кърджали кани жителите и гостите на града на общоградско поклонение по повод 144-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата-Васил Левски. Ритуалът ще се състои пред паметника на Васил Левски на 19 февруари /неделя/ от 11,00 часа.

Кметът инж. Хасана Азис: Общините се нуждаят от самостоятелност и адекватна нормативна база

 15 Февруари 2017
Общините се нуждаят от самостоятелност, нови приходоизточници и адекватна нормативна база, за да реализират една успешна общинска политика. Това каза кметът на община Кърджали и зам.-председател на НСОРБ инж. Хасан Азис по време на гостуването си в предаването „Лице в лице” по БТВ снощи пред Цветанка Ризова.

Експерти от ОбСНВ обучават автоинструктори да разпознават употребили наркотични вещества

 15 Февруари 2017
Обучение на автоинструктори от кърджалийска област за разпознаване на рисково поведение свързано с употреба на наркотични вещества се проведе днес в Кърджали. Инициативата е на Общинския съвет по наркотични вещества в Кърджали и се реализира съвместно с Областен отдел "Автомобилна администрация", каза председателят на ОбСНВ Сезгин Бекир.

Кметове поставиха въпроса за техническото обезпечаване на машинното гласуване пред областния управител

 15 Февруари 2017
Няколко актуални въпроса свързани с техническото обезпечаване на машинното гласуване, неясностите около броя, доставката и монтажа на машините за гласуване и подготовка на секциите за предстоящите парламентарни избори постави днес по време на работната среща при областният управител, кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис.

Община и университет се договориха за обучение на кадри и общи проекти

 16 Февруари 2017
Община Кърджали и Технически университет – Варна ще подпишат рамково споразумение за сътрудничество. За това се договориха на среща днес кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис и ректорът на Технически университет – Варна проф.д-р инж.Росен Василев.

Отличиха 26 малки художници във второто издание на Областния конкурс за рисунка „Бъдещето през моите очи”

 16 Февруари 2017
В изложбената зала на ОДК- Кърджали вчера се проведе специална церемония, по време на която бяха връчени наградите на отличилите се участници във Втория Областен конкурс за детска рисунка „Бъдещето през моите очи”. Организатори на тази своеобразна арт надпревара за деца са Общинския детски комплекс, ГЛОБАЛ НЕТ, а през тази година към инициативата се включиха и аптеки „Меаца”.

Проведе се обществено обсъждане на проекта за изграждане на социални жилища в Кърджали

 16 Февруари 2017
Снощи в Бизнес инкубатора се проведе обществено обсъждане на проект „Изграждане на социални жилища в град Кърджали” и на проект за нова наредба за условията и реда за настаняване и ползване на социални жилища в община Кърджали.

Политическите партии постигнаха съгласие за съставите на секционните комисии

 16 Февруари 2017
Местните ръководства на политическите партии и коалиции, представени в 43-то Народно събрание и Европейския парламент проведоха днес консултации за конституирането на секционни избирателни комисии в община Кърджали за произвеждане на избори за Народно събрание на 26 март 2017г.

Презентирахме Перперикон в Неапол и Ерколано, Италия

 17 Февруари 2017
По покана на Националното сдружение на общините в Италия и Търговската палата в Неапол делегация от НСОРБ бе на тридневно посещение в Италия. Община Кърджали бе представена от зам.-кмета Веселина Тихомирова.

Приятелството в книгите и живота във фокуса на дискусия

 17 Февруари 2017
В забавен, но задълбочен разговор се превърна организираната в рамките на Месеца на Америка младежката дискусия „Приятелството в книгите и живота”.

Кърджалийски деца отпразнуваха нощта на книгите за Хари Потър

 17 Февруари 2017
Магьосници и мъгъли се събраха в Детския отдел на Регионална библиотека „Никола Вапцаров” – гр. Кърджали, за да отпразнуват Нощта на книгите за Хари Потър, която се проведе на 16 февруари 2017 г.

Обявяват победителите от ученическия конкурс за превод от английски език

 17 Февруари 2017
Председателят на журито на първия ученически конкурс за превод на неиздаван литературен текст Анджела Родел - директор на Комисия "Фулбрайт" –България, заедно с Алеко Дянков, син на преводача Кръстан Дянков и член на журито ще обявят тази вечери победителите в конкурса. Събитието ще се проведе в дома на културата от 18 часа.

Трибют на Ела Фицджералд

 17 Февруари 2017
Тази вечер от 21,00 часа стартира поредната проява от Месаца на Америка в Кърджали. Тя е посветена на 100-та от рождението на Ела Фицджералд.

Безопасен интернет за младите хора

 17 Февруари 2017
Ученици от горните класовете на гимназиите ще станат част от поредната проява на Месеца на Америка в Кърджали. Тя е посветена на безопасния интернет, а гид в необятния свят на интернет пространството ще бъде Георги Гачев, преподавател в Института по математика на Българската академия на науките.

Да се преклоним пред Апостола

 17 Февруари 2017
Общоградско поклонение по повод 144-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата-Васил Левски.

Съобщение

 17 Февруари 2017
СПРАВКА ЗА ПОСТЪПИЛИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ И СТАНОВИЩА ПО ПОВОД ПУБЛИКУВАН ПРОЕКТ НА НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА НАСТАНЯВАНЕ И ПОЛЗВАНЕ НА СОЦИАЛНИ ЖИЛИЩА В ОБЩИНА КЪРДЖАЛИ съгласно чл. 26, ал. 5 от Закона за нормативните актове

Кърджали почете паметта на Апостола

 19 Февруари 2017
С тържествен ритуал в Кърджали започна възпоменателната церемония по повод 144-та годишнина от гибелта на Апостола на българската свобода Васил Левски.Въпреки дъжда много кърджалийци се преклониха пред паметта на великия българин и запазиха минута мълчание. Кметът инж.Хасан Азис награди победителите в конкурса за есе „Левски днес”

Анджела Родел награди победителите в ученическия конкурс за превод от английски език

 20 Февруари 2017
Осем са отличените ученици в ученическият конкурс за превод от английски на български език, организиран в рамките на Месеца на Америка в Кърджали. Конкурсът се проведе в началото на февруари, а резултатите от него бяха обявени в петък на специална церемония в Дома на културата.

Трибют на американската джаз-легенда Ела Фицджералд

 20 Февруари 2017
Вечерта посветена на 100 –годишнината от рождението на американската джаз-легенда Ела Фицджералд събра много почитатели на джаза в петък вечер.

Ценни съвети за безопасен интернет получиха ученици от Кърджали

 20 Февруари 2017
Повече от 50 ученици от VІ до ХІІ клас изпълниха залата на ОДК в събота, за да чуят ценни съвети за безпроблемна работа в Интернет.Валентина Иванова, председател на Дружество „Приятели на САЩ” и представител на организаторите на събитието, даде начало на срещата.

Младежка акция за Международния ден на майчиния език

 20 Февруари 2017
Младежка акция на 21 езика, посветена на Международния ден на майчиния език, ще се проведе във вторник, 21 февруари, в Арт галерия КРЪГ, от 12.30 до 13.30 ч. като част от Областните прояви за честване на празника.

Наредба за условията и реда за настаняване и ползване на социални жилища в община Кърджали приеха днес общинските съветници в Кърджали

 20 Февруари 2017
Право ползване на бъдещите „социални жилища” ще имат три групи граждани – бездомни или живеещи в много лоши битови условия, хора в риск от бедност и социално изключване и родители с малки деца или самотни родители, без възможност да осигурят нормални жилищни условия.

Прессъобщение

 20 Февруари 2017
На 21.02.2017 г. от 15:20 часа Общинско радио Кърджали ще излъчи в рубриката „Европа и ние” четвъртото от поредица предавания на теми, свързани с Кохезионната политика на Европейския съюз, Оперативните програми и възможностите за финансиране в България.

21 езика в Арт галерия „Кръг” по повод Международния ден на майчиния език – 21 февруари

 21 Февруари 2017
Точно в 12,30 днес залата на Арт галерията на бул. Тракия се изпълни с млади хора, които станаха част от акция посветена на Международния ден на майчиния език -21 февруари. Гостите на проявата бяха посрещнати с експериментална изложба с визуални материали по тестове, написани на няколко европейски езика.

Трафикът на хора бе темата на среща между младежи от ОбСНВ и НПО А21

 21 Февруари 2017
По инициатива на ОбСНВ в Кърджали днес в ОДК се проведе среща с Нина Николова от Международната неправителствена организация „А 21” насочена към трафика на хора. В срещата участваха младежките клубове към общинските съвети по наркотичните вещества в Кърджали и Хасково.

Пътуваща изложба „Пясъчните дюни и скалните местообитания – част от красивата природа на България” гостува в Кърджали

 22 Февруари 2017
Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания -БАН и Регионален исторически музей – Кърджали канят на откриването на пътуваща изложба на тема „Пясъчните дюни и скалните местообитания – част от красивата природа на България” 24 февруари 2017 г. от 14. 00 ч. в РИМ – Кърджали.

Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис участва в заседание на НСОРБ

 23 Февруари 2017
Днес в София се провежда заседание на УС на Националното сдружение на общините в Република България, в което участва и кметът на Кърджали инж. Хасан Азис – заместник-председател на сдружението.

Инж. Хасан Азис пред БНР: Децентрализацията е европейският път за развитие на общините

 23 Февруари 2017
Децентрализацията е европейският път на развитие на общините. Чрез служебното правитгелство отправяме посланията, които са важни за нас, каза в "Нещо повече" по БНР инж.Хасан Азис, заместник-председател на Националното сдружение на общините и кмет на община Кърджали.

В послание за реална финансова децентрализация се обединиха от НСОРБ

 24 Февруари 2017
Коментар за него в предаването „Денят започва” по БНТ направи инж. Хасан Азис, зам. председател на Сдружението, който заедно със своите колеги Донка Михайлова, кмет на Община Троян и Иво Димов, кмет на Димитровград дискутираха темата за състоянието на местните хазни.

Уникална фотоизложба представя живота на родопчани от началото на ХХ век

 24 Февруари 2017
Изложбата „Места и лица от Родопите и Беломорието. Крум Савов 1882-1949 фотограф” е изготвена от художник-фотографа Иво Хаджимишев и се реализира с любезното съдействие на Нели и Робърт Гипсън, проект Архивът Гипсън III 2016-История на българската фотография.

Над 600 мартеници изработиха възпитаниците на ОДК в Кърджали

 28 Февруари 2017
Над 600 мартеници изработиха възпитаниците на клубните форми в Обединен детски комплекс в Кърджали. Детският празник с Баба Марта за първокласниците от града ще се проведе на 1 март, сряда от 13.30 ч. в зала 1 на ОДК

Тематични срещи с родители по проект „Подай ръка да успеем заедно”

 28 Февруари 2017
Във връзка с изпълнение на проект „Подай ръка да успеем заедно” в детска градина „Слънчев рай” с.Перперек се проведоха поредица от тематични срещи с родители, учители, деца и доброволци.

Златен медал за Надежда Димитрова от Националния конкурс „Музикални награди” в Казанлък

 28 Февруари 2017
Талантливата второкласничка от СУ „Йордан Йовков” гр. Кърджали Надежда Димитрова спечели златен медал за вокално солово изпълнение в първа възрастова група на Националния конкурс „Музикални награди” в Казанлък. Надежда участва в раздел „Българска народна музика” и с невероятния си глас тя плени публика и жури.

Съобщение

 28 Февруари 2017
Община Кърджали съобщава на всички собственици или ползватели на животновъдни обекти с пасищни селскостопански животни, регистрирани в Интегрираната информационна система на /БАБХ/ на територията на Община Кърджали, че в срок от 01.03.2017 г. до 10.03.2017 г. започва приемане на заявления за наемане без търг или конкурс на пасища, мери и ливади от общинския поземлен фонд /ОПФ/ на Община Кърджали през стопанската 2017/2018 г.2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign