Панорамен изглед на Кърджали


Начало Обяви и съобщения
 10 Май 2018

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

От: Инициативен комитет от граждани на Община Кърджали за преименуване на стадион „Дружба“, представляван от Ивана Калчева.

Създания от нас инициативен комитет съставен от ръководството на Сдружение „Футболен клуб Арда“, „Футболен фен клуб „Арда Кърджали“ и граждани на Община Кърждали е с цел да представи на Вашето внимание нашето мотивирано предложение относно преименуване на стадион „Дружба“.


Съоръжението е построено в началото на 60-те години, но официално е открито през 1963 г. Намира се в парк „Простор“. За времето си е сред най-модерните стадиони в страната.

Разполага с футболен терен 105 х 68 m, олимпийска лекоатлетическа писта, в съответствие с всички международни изисквания, коментаторска кабина, 2 главни входа и 2 изхода в сектори „Б“ и „Г“. Ремонтиран е през 80-те години на ХХ в. и е сред първите в България стадиони, оборудвани с индивидуални пластмасови седалки (което намалява капацитета му до около 15 000 седящи места).

Преди години е ставал арена на много дербита от всички нива на българския футбол, както и на няколко международни срещи.

Настъпилите в края на XX век промени и липсата на средства за спорт влошават значително състоянието на стадиона и към 2010 г. той вече не отговаря дори на основните изисквания за провеждане на мачове. Терена е занемарен, а трибуните в окаяно състояние.

В края на януари 2015 г. стартира основен ремонт, финансиран от Министерството на младежта и спорта. Ремонтирани са: лекоатлетическата писта, терена - подменена е тревната настилка, изградени са нова дренажна и автоматична поливна системи, отлята е нова бетонна основа на трибуните и са монтирани 5200 пластмасови седалки,  административната сграда е основно ремонтирана, обновени изцяло са ВиК и електроинсталациите, монтирана е метална ограда около терена, обособена е и клетка за публиката на гостуващите отбори в северната трибуна, ремонтирани са и входовете и изходите, както и подходите към тях.

По идея на ръководството на клуба, през зимата на 2017 година са направени редица подобрения на стадиона, с цел постигане на модерна съвременна визия и отговаряне критериите за лицензиране на съоръженито от Българския футболен съюз за провеждане на срещите от Първа и Втора професионална футболна лига.

Така в началото на 2018 г. окончателно става ясно, че през новия сезон футболен клуб Арда ще играе отново на своя стадион след дълго прекъсване.

Футболен клуб Арда вече има ясен облик, създавайки дългосрочен план за развитие, начин на работа и управление. През състезателния сезон 2017/2018 година отборът участва в първенството на Трета лига – Югоизточна група на Български футболен съюз, като заема първа позиция във временното класиране. На база съотношение спечелени точки и оставащи официални футболни срещи по програма, към настоящия момент е осигурено класирането за участие в първенството на Втора професионална лига през състезателен сезон 2018/2019 година. За първи път в историята си отборът достига до финал за Купата на Аматьорската футболна лига, който предстои да бъде изигран в края на месец май 2018 година. Пред играчите и ръководството на „Арда“ е открита прекрасната възможност да прославят футболния тим на града из страната, а занапред защо не и в Европа. Успех, за който Кърджали години мечтае. Доказателство за това е рекордната за Трета лига посещаемост на официалните футболни срещи, като очакваме тя да нарасне, когато започнат мачовете от Втора лига.


Като логична последователност на възраждането на футболен клуб Арда след години застой, не само отбора, а и неговият дом има нужда от ново начало. Нашето мнение е, че името на стадиона е морално остаряло и не носи със себе си посланието и заряда, които ние искаме да вдъхнем на гражданите на Кърджали и феновете на футболен клуб „Арда“. След реновирането на съоръжението и изцяло подновения му облик, новото съвременно наименование би наредило стадиона до тези на водещите отбори в България, като го направи притегателен център за любителите на спорта не само в региона, а и в цялата страна. Това ще спомогне за популяризиране на отбора и привличане на все повече фенове и ще даде възможност на Кърджали да стане желана база за подготвителни лагери от футболните клубове в страната и Балканите.


Желанието ни е да се постигне обвързаност между наименованието на стадиона и това на отбора, както при повечето български и чуждестранни отбори. В България, промяната на фирмената визия и в частност имената на зали, стадиони, бази и подобни е сравнително нова идея. Но тенденцията е все повече малки и големи компании, най-вече спортни бази и съоръжения, да предприемат тази промяна. В този случай идеята за промяна  е върху цялостната визия и имидж на клуба, като нов дизайн е наложен и върху емблемата на отбора, екипите на играчите и брандирането на целия стадион. Често продуктите на много брандове генерално сменят оформлението и концепцията си за представяне пред потребителите, като например всеки сезон спортните им екипи имат нова визия, като същевременно запазват основната концепция, цветове и емблема. Почти няма голям футболен отбор, който през годините да не е променил цялостната си визия -  Левски, ЦСКА, Лудогорец, Славия, Локо Пловдив и много други.

Спортът все повече наподобява на бизнес начинание откъм правилното рекламиране на предложения продукт. А марката „Арда“ досега определено се поднася по завиждащ начин на футболната общественост в региона и страната. За разлика от миналия век съвременният футбол е изцяло основан върху маркетинговия рейтинг.


По примера на най-добрите съвременни практики, които използват спортните и в частност футболните клубове, достигнахме до идеята за новото име, което смятаме, че покрива изцяло визията за нов имидж на клуба, заедно с постиженията на отбора. То ще присъства във всички информационни, новинарски и социални медии и ще бъде бързо наложено и във времето лесно разпознаваемо, предвид това, че носи името на отбора, а не на спонсора му.

 

Смелостта да следваш развитието на аудиторията си! В това се крие успеха на добрите брандове/марки. Тенденциите в обществото се променят, а „продуктът“ е същият от 1924 година. Желаем клубът да следва характера на поколенията и феновете си.
Като заключение на изложеното, нашето предложение, споделено от ръководството, треньорския щаб, футболистите и членовете на фен клуба на ФК „Арда“, за наименование на стадиона е „АРЕНА АРДА“.

Предлагаме отправеното предложение бъде обсъдено и гласувано на общински съвет на основание чл. 21, ал. 1, т. 18 и ал. 2 от ЗМСМА.

 


 Прочитания: 868 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign